Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Pisa – salt i glädjebägaren

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Håkan Söderberg, redaktionschef för Lärarnas tidning.

Pisa – den internationella studie som undersöker 15-åringars kunskaper inom läsförståelse, matematik och naturvetenskap över hela världen – väcker alltid stor uppmärksamhet. Studien genomförs vart tredje år.

2012 chockades svenskarna då resultaten sjönk som en sten i Pisa och det utbröt något som närmast kan kallas panik. 2015 förbättrades det mesta och i årets rapport håller den positiva trenden i sig, Sverige ligger klart över genomsnittet.

Det skickade en glädjechock genom skol-Sverige. Utbildningsminister Anna Ekström var glad och vill nog ha en liten del av äran, tidigare skolminister Jan Björklund var ännu gladare och ville ha en stor del av äran, allra gladast var kanske Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson som talade om att det kändes som på julafton.

Men i slutet av dagen är det lärarna som står där och sköter sitt jobb.

Men i slutet av dagen är det lärarna som står där och sköter sitt jobb. Det är nog dit hyllningarna att ska riktas när det går bra. Det finns också en baksida i årets rapport, likvärdigheten har blivit sämre och följer en negativ trend och i det sammanhanget finns det större anledning att fundera över politiska beslut.

Läs Lenita Jällhages intervju med Alli Klapp. Ett av hennes råd är att skrota det fria skolvalet som hon anser är en bidragande orsak till den bristande likvärdigheten.

Urban Tjernberg och fotografen Julia Pettersson har besökt Gullhögskolan i Vårgårda som gärna låter sig inspireras av Pisa. Apropå politik så har vi också intervjuat Nyamko Sabuni, ny ledare för Liberalerna och med mycket bekymmersamma opinionssiffror.

Vid sidan av Pisa och de politiska turerna pågår livet som vanligt. Sten Feldreich och fotografen Ulf Lodin har besökt Östbergaskolan, F-6. Där är rörelse i centrum, skolan deltar i ett treårigt projekt, ”Spring i benen”. Läs om det och mycket annat i detta årets sista nummer.

Glöm inte att du kan få nyheter och följa debatter här på lararnastidning.se eller på vår facebooksida.

God läsning.