Sök

Kvarsittning: ”Jag blev mordhotad av en elev”

Eva Lindström, Charlotta Hemlin och Henrik Isacsson pratar om att det tyvärr förekommer hot mot lärare och att de själva har erfarenheter av grova händelser.

I senaste avsnittet av Kvarsittning berättar lärarpanelen om våld och hot och att gå till jobbet och vara rädd.

Anmälningarna om våld i skolorna ökar och enligt Arbetsmiljöverket är lärare en högriskgrupp. I podden berättar högstadieläraren Henrik Isacsson om hur han blivit utsatt för ett mordförsök.

– Plötsligt en kväll, när jag är ute och går, så kommer en bil körandes rakt emot mig och hade jag inte hoppat undan hade jag blivit träffad. Sedan stannade bilen, rutan till förarplatsen vevades ner, och där sitter den här eleven som bråkat med mig under flera år och hånskrattar.

I avsnittet berättar även Charlotta Hemlin om telefonsamtalen där en elev riktade mycket grava hot mot hennes familj och Eva Lindström om hur hon blev våldsamt attackerad av en förälder på förskolan.

Lyssna på Kvarsittning här!

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.