Sök

Kvarsittning: Hur mycket är det rimligt att hjälpa nya kollegor?

Är det rimligt att lägga flera timmar i veckan på att introducera och hjälpa kollegor? Detta diskuterar lärarna Eva Lindström, Charlotta Hemlin och Henrik Isacsson i nya avsnittet.

I höstpremiären för podden Kvarsittning snackar lärarpanelen om problemet med nya kollegor som frågar lite för mycket. Hur känns det att handleda nyexade kollegor som tjänar 4000 mer än en själv?

Hur mycket ska man hjälpa nya kollegor egentligen? I senaste avsnittet av Kvarsittning diskuteras dilemman som kan uppstå vid mentorskap och handledning.

– Man behöver ju en massa stöd som ny lärare men när man som handledare upptäcker att den nyexaminerade har 4000 kr mer i lön så svider det ju, säger gymnasieläraren Charlotta Hemlin.

Poddkollegan och högstadieläraren Henrik Isacsson har en lite annan syn.

– Jag tycker om att hjälpa, jag gillar ju att dela med mig och tycker att det är viktigt att vara solidarisk. Jag vill vara en förebild. Inte bara för eleverna. Och jag kommer själv ihåg vilket glapp det var för mig när jag gick från lärarutbildningen till första jobbet, men ja, om man som rätt erfaren lärare tjänar mindre så är det ju inte så konstigt att det finns ett motstånd, säger han.

– Det är klart att man måste få vara osäker i början men var går gränsen? Jag har ju haft kollegor som nästan ätit upp en. Ska man inte försöka tänka själv någon gång, undrar Charlotta.

Lyssna på Kvarsittning på Acast

I Umeå går introduktionen som en dans

Hur mycket tid bör jag lägga som mentor?

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.