Sök

Hamid & Maria: Så löser vi skrivkrisen

Hamid Zafar och Maria Wiman debatterar hur det står till med elevernas skrivförmåga och vad vi kan göra åt problemet.

I senaste avsnittet av Hamid & Maria sammanfattar vi debatten om skrivglappet och går igenom olika orsaker och lösningar.

Har skrivkunskaperna verkligen blivit sämre för svenska elever? Är sms-språket ett hot? Skolchefen Hamid Zafar och svenskläraren Maria Wiman diskuterar problem och lösningar i nya avsnittet av podden.

– Ribban är för lågt satt. Man är nöjd med att eleverna faktiskt har knäckt läs- och skrivkoden. Sedan bryr man inte sig om hur de skriver. Det finns ett alldeles för tillåtande klimat kring att skriva fult utan att läraren aktivt går in och korrigerar, säger Hamid.

LÄS MER: Lärarnas syn på "Skrivglappet”

Maria Wiman fyller i:

– Det läggs inte så mycket tid på handskrift för det är inget kunskapskrav idag. Vi tittar inte på det för vi behöver inte sätta betyg på det. Man har inte tid och väljer bort det eftersom det inte står något om det i kraven.

I avsnittet passar vi även på att snacka lite om Hamids medverkan i På Spåret! Vi avslöjar frågorna han hoppas – och inte hoppas på!

Lyssna på Hamid & Maria!

 

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.