Sök

Hamid & Maria: ”Jag polisanmälde en förälder”

I poddavsnittet berättar skolchefen Hamid Zafar om varför han polisanmält en förälder för förtal.

I nypremiären för podden diskuterar skolchefen Hamid Zafar och högstadieläraren Maria Wiman anmälningshysterin.

Anmälningar mot lärare har ökat med 200 procent på tio år. Få fälls, men det kan ändå skapa en stress och en osäkerhet hos lärarna. I höstpremiären av ”Hamid & Maria” diskuterar Maria Wiman och Hamid Zafar föräldrar som ständigt ifrågasätter och inte litar på lärarprofessionen. Hamid berättar om hur han polisanmält en förälder som skrivit falska anklagelser mot en skolanställd.

– Jag kollade upp detaljerna i anmälan och det visade sig att det var mycket som inte stämde. Det stod att den anställde kränkt en elev på vissa specifika datum och den skolanställde hade inte ens varit i tjänst just de dagarna. Det var ju osanning. Jag blev så förbannad! Där gick gränsen för mig. Därför gjorde jag en polisanmälan mot vårdnadshavaren för förtal. Om inte vi som arbetsgivare markerar så kan ju nästa förälder hitta på ännu mer osanning. Jag tycker att det har gått för långt med föräldrarnas anmälningshysteri, säger Hamid Zafar.

Trots den dramatiska ökningen av anmälningar, är det få som fälls. Det kan dock skapa en stress och osäkerhet hos lärarna.

– Jag märker ju att detta ligger som en mörk skugga över en. Man är ständigt lite rädd att det ska komma in en anmälan. Det är ju inte helt lätt att vara iskall och uppträda vuxet i bråkiga eller jobbiga situationer där elever är otrevliga. Då beter man sig inte alltid perfekt och då är ju en anmälan bara ett knapptryck bort, säger Maria Wiman.

– Som lärare har man det i bakhuvudet hela tiden: gör jag rätt, har jag ryggen fri?

Avsnittet ”Jag polisanmälde en förälder” är ute nu!

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.