Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Bästa lärarpoddarna för sommarlyssning i hängmattan

Passa på att njuta av Lärarens bägge poddar Hamid & Maria och Kvarsittning i sommar.

Söker du bra poddlyssning för hängmattan? Samtidigt vill du kanske hålla dig lite uppdaterad om lärarlivet? Då är poddarna Hamid & Maria och Kvarsittning absolut bästa lyssningen i sommar. Passa på att lyssna ikapp nu på semestern!

Du har väl inte missat våra nya poddar? Under våren har Läraren startat två olika poddar: ”Hamid & Maria” och ”Kvarsittning”. I den förstnämnda debatterar skolchefen Hamid Zafar och grundskolläraren Maria Wiman heta ämnen i Skolsverige, och den sistnämnda är som ett ärligt och ofta roligt snack, kollegor emellan, där gymnasieläraren Charlotta Hemlin, högstadieläraren Henrik Isacsson och förskolläraren Eva Lindström pratar om vardagen som lärare.

Reaktionerna sedan de bägge poddarna startade har varit många.

– Många har hört av sig och sagt att de känner igen sig. En gymnasielärare skrev att det kändes extra bra att lyssna på Kvarsittning nu när hon inte träffar så många kollegor under coronavåren eftersom det känns precis som att sitta i lärarrummet, säger Charlotta Hemlin om Kvarsittning.

Ärligt om nybörjartabbar och lön

Höjdpunkterna bland avsnitten har varit flera.

– Avsnittet om nybörjarmissar tycker jag var en höjdare. Jag tycker att det var så fint att vi vågade vara ärliga om sådant som känts som misslyckanden i våra karriärer, säger hon.

Absolut mest populärt bland lyssnarna har Kvarsittning-avsnittet om lön hittills varit. Flera av Charlotta Hemlins kollegor hörde av sig och var upprörda när de lyssnat.

– Tjänar du så dåligt, var det flera som frågade. Det kommer jag att ta med mig i nästa löneförhandling. Att vi måste prata om våra löner blev tydligt efter vårt löneavsnitt.

Vågar ta upp känsliga frågor

Maria Wiman som är ena halvan av duon Hamid & Maria har också fått många starka reaktioner på sin podd.

– Jag får ofta höra av lyssnare att vi är så ärliga. Det gör mig superglad! Jag vill att våra diskussioner ska kännas genuina och verklighetsförankrade, att vi ska våga vända och vrida på alla skolfrågor. En lyssnare skrev till mig att våra avsnitt har så stor igenkänningsfaktor att hon sitter och nickar för sig själv när hon lyssnar.

Ambitionen med Hamid & Maria är att våga ta upp känsliga frågor och att då och då sticka ut hakan lite.

– Mest reaktioner har jag nog fått på avsnittet om formativ bedömning. Där var ju jag och Hamid oense och det är uppenbart att det är en fråga där Skolsverige fortfarande inte är helt överens. Personligen tycker jag även att programmet om inkludering blev himla bra. Det är ett brännhett ämne som vi verkligen behöver prata öppet om oftare, säger Maria Wiman.

Lyssna på Hamid & Maria

Lyssna på Kvarsittning