Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Ekströms nya besked om Pisa-utredningen

Anna Ekström litar på att OECD kommer att ge en rättvis utvärdering av det svenska elevurvalet i Pisa 2018. Foto: Kristian Pohl

Utbildningsminister Anna Ekström kommer inte att tillsätta en extern utredning av Pisa-resultatet.

Under onsdagen kallades utbildningsminister Anna Ekström till utbildningsutskottet, för utfrågning om Pisa. Detta sedan Liberalerna och Moderaterna krävt en oberoende, svensk utredning av resultatet av Pisa 2018.

– Min bedömning är att det bästa är att OECD gör en gedigen granskning. Skälet till det är att OECD satt upp regelverket för Pisa, det är OECD som har den breda och djupa kunskapen och kompetensen om regelverket, och som har bra koll på hur OECD:s regler tillämpas i andra länder och hur de har tillämpats tidigare. Jag har ett mycket stort förtroende för OECD:s förmåga och kompetens, säger Anna Ekström, till Läraren.se.

OECD är en internationell organisation, som arbetar för ekonomisk utveckling. 

Bakgrunden till kritiken är den granskning som Expressen gjort, tidningen hävdar att urvalet till OECD:s undersökning skett på ett felaktigt sätt. Detta ska i sin tur påverkat resultaten så att de blev högre än de borde ha blivit.
Anna Ekström har bett OECD att ta en extra titt på det svenska urvalet, där Expressen menar att för många icke svenskspråkiga elever valts bort.

Vad säger du om kritiken om att OECD är part i målet, hur ser du på den?
– Jag har ett stort förtroende för OECD:s integritet. Pisa-studien omfattar 79 länder och regioner och de övriga 78 skulle inte acceptera om OECD särbehandlade ett land, och gav det landet en bättre placering än de förtjänade, säger Anna Ekström.

Pisa-kritiken: "Därför vill vi se oberoende utredare"