Sök

Jan Björklund: "Vår politik ger effekt"

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Sverige höjer poängen och placerar sig över OECD-medel i Pisa 2018.
”2011 års stora utbildningsreformer ger effekt” twittrar Jan Björklund (L), tidigare utbildningsminister.

Jan Björklund efter Pisa 2018: ”Effekt av vår utbildningspolitik”. Liberalernas nya skolexpert, Isak Skogstad, ger också beröm till den förre utbildningsministern.

Anna Ekström (S), nuvarande utbildningsminister passar på att sola sig i resultatet på en pressträff om Pisa.

– Det här är en mycket rolig dag för mig som utbildningsminister men framför allt för alla Sveriges elever, lärare, rektorer och alla som bryr sig om svensk skola, säger Anna Ekström.

Dock får hon inte skina ensam. Jan Björklund, tidigare liberal utbildningsminister passar på att tillskriva sig viss ära för klättringen:

” 2011 års stora utbildningsreformer ger nu effekt. Resultaten ökar igen i svensk skola. Tidigare betyg, ny betygsskala, nationella prov i trean, ny läroplan och lärarlegitimation. Utskällt då. Resultat nu”, skriver han på Twitter.

Han hyllas också av liberalernas skolexpert, Isak Skogstad.

"Det här är nog det största erkännandet en skolminister kan få. Eleverna som skrev det här provet har allihopa gått i @bjorklundjans skola. De har fått ta del av hans reformer och resultatet ser vi nu. Stort grattis till Sverige – och stort tack till Jan för din insats."

Liberalernas skolpolitiske talesperson, Roger Haddad, slår ett slag för ordning och reda.

” Ju mer jag lyssnar på @Skolverket och läser om #PISA bekräftas behovet som jag pekat på och lyft aktivt det senaste året: vikten av studiero, arbetsro i klassrummet, respekten för Sveriges lärare och att stötta de i sin viktiga roll.”

Men även här är Alliansen splittrad. Moderata Maria Stockhaus är betänksam:

”Blev först glad över PISA men när jag sen läser att 11 procent av eleverna inte gjort provet för att deras kunskaper är för låga. Det är den högsta andelen av alla länder som gjort provet.”