Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

”Erkänn, be om ursäkt – och avgå Anna Ekström!”

Krav på Anna Ekströms avgång efter Riksrevisionens nya granskning av Sveriges Pisahantering. Foto: Regeringen.se

Oppositionen är inte nådig mot Anna Ekström och anklagar bland annat utbildningsministern för att medvetet ha manipulerat och skönmålat Sveriges Pisa-resultat.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att utbildningsminister Anna Ekström (S) bör avgå.

"Systematiskt och överlagt fusk, för att dölja misslyckanden kopplade till den massinvandring som man är ansvarig för, är oförlåtligt fusk."

SD samlar enligt stabschefen Linus Bylund stöd bland oppositionen för en misstroendeomröstning mot Ekström.

– Det finns en sådan pågående process, säger han till Expressen.

Jimmie Åkesson skriver på Twitter att "utbildningsminister Anna Ekström bör faktiskt avgå."

I en skriftlig kommentar undrar Åkesson om man medvetet sållat bort 11 procent av barnen på grund av deras bristande kunskaper i svenska språket. I så fall har socialdemokraterna "medvetet sockrat Pisa-resultaten för att vilseleda svenska folket, skriver han.

Åkesson förutsätter att detta "utreds grundligt" och att Ekström och Skolverkets generaldirektör kommer till utbildningsutskottet och förklarar sig.

"Delvis medvetet"

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tycker att Ekström måste förstå att om informationen om hur svensk skola ser ut inte är rätt, så är det framför allt barn som bor och går i skolan i utsatta områden som drabbas hårdast.

– Jag vill höra att hon erkänner de här misstagen och att hon nu berättar vad hon tänker vidta för åtgärder, säger Sabuni.

TT: Har regeringen försökt manipulera Pisaresultatet?

– Jag tror att man har gjort det delvis medvetet, säger Sabuni.

– Riksrevisionen säger att det inte givits tillräckligt med information till skolor, men jag tror också att det finns en attityd att man inte ska avslöja de svagheter som finns i vissa svenska skolor i landet, säger Sabuni.

Även Kristdemokraternas Ebba Busch hävdar att regeringen medvetet har mixtrat i syfte att få svensk skola att framstå som bättre än vad den är.

– Nu måste regeringen lägga korten på bordet. Man är ansvarig för att ha manipulerat fakta och manipulerat verkligheten, det är klart att det är otroligt allvarligt, säger Busch.

"Bortfall på en fjärdedel"

Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Kristina Axén Olin anklagar utbildningsministern för att ha försökt dölja skolans problem.

Hon anser att Riksrevisionens kritik är "otroligt allvarlig". Hon uppger att det i rapporten framgår att utbildningsminister Anna Ekström (S) fått information om mätningens brister och ändå inte tagit tag i problemen.

Axén Olin anser också att regeringen försökt "dölja sina egna tillkortakommanden".

TT: Menar du att Ekström medvetet försökt skönmåla Pisa-resultatet?

– Ekström var väldigt snabb samma dag som rapporten kom och twittrade att det var en glädjens dag. Även hon såg att det var elva procent som var exkluderade och dessutom var det 13,5 procent som inte kom och skrev provet, säger Axén Olin.

– Det var ett bortfall på en fjärdedel av eleverna och det såg med säkerhet Anna Ekström också.

Axén Olin kommer att begära att utbildningsutskottet kallar till sig utbildningsministern. Ärendet är sedan tidigare anmält till konstitutionsutskottet (KU) och granskning pågår. Ekström har dock inte kallats till KU för utfrågning.

– Anna Ekström måste våga tala om svensk skolas riktiga problem. I varje intervju och samtal försöker hon dölja det som är skolans problem.

Kristersson kräver ansvar

– Det är väldigt allvarlig och skarp kritik. De svar som Anna Ekström gav på presskonferensen räcker inte, säger Moderatledaren Ulf Kristersson om Riksrevisionens granskning.

– Så här får det inte gå till, det är direkt missvisande resultat i en otroligt viktig fråga. Att de skulle ske bara av misstag, när det dessutom finns dokumenterade varningar inifrån departementet om att det här håller på att ske, de svaren hänger inte ihop, säger Kristersson.

– Någon måste ta på sig ansvaret för detta och det framkom inte i dag.

Han förutsätter att Ekström och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson snarast kommer till utbildningsutskottet och förklarar sig. Sedan går det att ställa någon till svars, att väcka fråga om misstroende nu är för tidigt, anser Kristersson.

Ekström: Finns frågetecken

Utbildningsministern konstaterar att det ligger i allas intresse att det går att lita på Pisaundersökningen. Att Sverige haft en hög exkluderingsgrad innebär att vi nu i högre utsträckning måste luta oss mot andra kunskapsstudier vad gäller just utrikes föddas skolresultat, säger hon.

Anna Ekström framhåller att både Skolverket och OECD hela tiden sagt att Pisa 2018 genomfördes korrekt.

– Men uppenbarligen finns det fortfarande frågetecken, och det duger inte, säger hon.

Nästa gång Pisa skrivs får det inte finnas några som helst tveksamheter ute på skolorna kring vilka som ska delta, enligt ministern.

Hon delar inte bilden att departementet inte lyssnat på sina tjänstemän.

LÄS ÄVEN

Riksrevisionen sågar Pisahanteringen

Professorns kritik: ”Klart det påverkar resultatet”