Sök
Publishing-priset logga

Forskare: Inga fördelar med tidiga betyg

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Alliansens förslag om betyg från årskurs 4 får återigen mothugg. Det finns inga fördelar med tidiga betyg, enligt en rapport som i dag överlämnas till Skolforskningsinstitutet. Forskarna kan inte heller se ett samband mellan tidiga betyg och höga resultat i Pisa-undersökningar.

Lågpresterande elever som fick betyg i årskurs 6 presterade sämre än de som inte fick betyg, medan högpresterande elever inte påverkades nämnvärt.

Det visar en genomgång av nationell och internationell betygsforskning som i dag överlämnas till Skolforskningsinstitutet, skriver Svenska Dagbladet på onsdagen.

– Att i nuläget gå ner i åldrarna med betyg, när det finns så tydliga varningssignaler i forskningen – framförallt med hänsyn till dem som har det svårast i skolan, tycker vi inte är att följa idén att skolan ska vila på vetenskaplig grund, säger Christian Lundahl, professor i pedagogik och en av forskarna bakom rapporten, till tidningen.

Forskarna kan inte heller se ett samband mellan tidiga betyg och höga resultat i Pisa-undersökningar. De pekar också på att det inte verkar finnas något annat EU-land som har ett betygssystem som reformerats så flitigt som Sverige.