Sök
Publishing-priset logga

Gymnasieläraren Britta, 71: Jag går till jobbet med glädje varje dag

71-åriga Britta Lagercrantz jobbar till 70 procent och tycker det finns stora fördelar med att jobba i sin ålder.

Britta Lagercrantz, 71, gymnasielärare på Enskilda gymnasiet i Stockholm gick egentligen i pension vid 67.
Men på drömresan till Nepal som nybliven pensionär ringde skolan och frågade om hon kunde vicka. Varför inte? tänkte Britta och kom tillbaka till sin gamla skola.

Och så har det fortsatt.

– Det är roligare för varje år, säger Britta Lagercrantz, som just sagt ja till att fortsätta läsåret 21/22 när Läraren träffar henne på den anrika skolan vid Tegnérlunden i Stockholm.

Även om Britta Lagercrantz började som gymnasielärare i engelska, franska och spanska redan 1977 har hon inte varit katedern trogen hela tiden.

– Jag var i New York några år, pluggade på Columbia och jobbade som guide (lecturing tours) på FN-huset. Men från 1983 har jag jobbat hela tiden, bortsett från barnledigheter.

En stor fördel att jobba som 70-åring är att det helt bygger på frivillighet, menar Britta Lagercrantz.

– Det finns inga måsten utan jag gör det för att jag verkligen vill. Jag går hit med glädje varje dag.

”Ger en väldig frihet”

Även om Britta Lagercrantz är i skolan fem dagar i veckan jobbar hon deltid, 70 procent.

Foto: Johan Strindberg

– Det är precis lagom. 

Eftersom Britta Lagercrantz trodde att hon gick i pension för gott vid 67 plockar hon ut sin pension. Så privatekonomin är bättre än kanske någonsin.

– I dag kan jag unna mig mer än tidigare. Det ger en väldig frihet, säger hon.

Hur tycker du kollegor som närmar sig 65 ska göra?

– Är man frisk, både fysiskt och psykiskt och tycker det är roligt med ungdomar så tycker jag man kan fortsätta. Man får väldigt mycket energi från ungdomarna och håller sig ajour med vad som händer.

Hur är du som lärare idag mot 1977?

–Jag har aldrig varit bättre som lärare än nu. Jag är friare i min roll. Jag har alltid varit strukturerad och haft en plan för varje lektion. Det har jag nu också. Men jag kan dra paralleller till andra ämnen och livet utanför på ett annat sätt. Det tycker eleverna är spännande.

Ökat behov

Britta Ljusberg på Lärarförbundet konstaterar att äldre medlemmar behövs. Lärarbristen och stora pensionsavgångar ökar behovet.

Men för den som planerar för sin pension gäller det att ta reda på fakta, enligt Britta Ljusberg.

– Fatta inte ekonomiska beslut utan att kolla hur det verkligen ser ut för dig. Det gäller både pension, löneväxling och skatteeffekter om du jobbar samtidigt som du tar ut pensionen, säger Britta Ljusberg.