Sök

18-åringen döms till livstid efter lärarmorden i Malmö

Poliser stormar Malmö Latinskola efter att gärningsmannen själv ringt och förklarat vad som hade hänt.

Livstids fängelse - det blir straffet för 18-åringen som mördade två lärare på Latinskolan i Malmö. Han blir den första 18-åringen i landet som döms till livstid efter en lagändring.

När skoldagen tar slut den 21 mars låser 18-åringen in sig på skolans toalett med två knivar, en yxa och en hammare. Han tar på sig halsduk, mask och hörselkåpor, och ställer sig sedan utanför en annan toalettdörr. Den kvinnliga lärare som kommer ut därifrån attackeras först.

En annan lärare som bevittnar attacken blir jagad genom korridoren innan också hon attackeras.

Inte psykiskt sjuk

Båda får så svåra skador att de avlider. Dådet på Latinskolan lämnar hela Malmö i svår chock och sorg. 18-åringen har erkänt alla gärningar och förklarar sitt agerande med att han ville utföra ett dåd som var så hemskt att alla efteråt skulle ta avstånd från honom.

18-åringen anhålls senare samma natt, och han har suttit häktad sedan den 23 mars.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var mannen inte påverkad av en allvarlig psykisk störning vid dådet. Rättsmedicinalverkets besked till Malmö tingsrätt är att han inte heller bedömdes lida av en allvarlig psykisk störning då han undersöktes.

Därmed saknas förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård, enligt Rättsmedicinalverket.

Yrkat på livstid

Åklagaren Johanna Liljeblad har yrkat på att 18-åringen ska dömas till livstids fängelse.

Tidigare har en åtalad varit tvungen att ha fyllt 21 år för att kunna dömas till livstids fängelse, men vid årsskiftet sänktes gränsen till 18 år.

Lagändringen ger fortsatt utrymme för ett tidsbestämt straff vid förmildrande omständigheter, men åklagaren har inte ansett att det är aktuellt i detta fall.

Tårar i rätten

Försvaret har under rättegången hävdat att 18-åringen – som inte har motsatt sig gärningsbeskrivningen – utförde dådet för att han sedan skulle känna sig tvungen att ta sitt liv eller bli dödad av polisen.

Advokat Anders Elison har tidigare uttryckt att han anser att straffet borde ligga på 14–16 års fängelse. Detta eftersom rätten borde ta hänsyn till att 18-åringen har vissa psykiska och sociala problem.

Enligt Elison har den unga mannen haft det svårt socialt, känt sig ensam, varit utsatt för mobbning och inte velat fortsätta leva. På väg in i rättssalen har Elison även uttryckt att hans klient " inte kunde förstå hur det blivit så här".

När de mördade lärarnas anhöriga under rättegången berättade om sin svåra sorg lutade sig den misstänkta över bordet och grät.