Sök

Gustaf Norén hyllas efter musiklektion: ”Drömlärare”

Artisten Gustaf Norén får visa upp sig som musiklärare i Så mycket bättre. Foto: TV4

Gustaf Norén har bara hunnit arbeta som musiklärare på högstadiet ett läsår. I "Så mycket bättre" tar han med sig de andra deltagarna på en lektion – och trollbinder sina ”elever” direkt.
– Han är drömläraren. Tänk att få ha en sån lärare som älskar det han gör så mycket, säger Thomas Stenström i programmet.

LÄSTIPS Melissa Horns lärare efter artistens jättehyllning: ”Vi har det gemensamt”

Artisterna i TV4:s program ”Så mycket bättre” är precis som under tidigare säsonger en brokig skara av individer som har satts ihop på pensionat Grå Gåsen i Burgsvik på Gotland för att musikaliskt tolka varandras låtar.

Avsnitt 3 går i skolans tecken och visar på hur laddad och betydelsefull skoltiden kan vara. Programmet inleds i ett gammalt vackert klassrum i en byskola där artisten Gustaf Norén (fd sångare i Mando Diao) sitter i katedern för att ta emot de andra deltagarna som sina elever. För Gustaf Norén är inte bara artist – han arbetar som musiklärare på högstadiet också.

LÄSTIPS Musiklärarens bästa tips till nyexade – Lärarrådet podcast

Skolan framkallar starka känslor

Redan på grusgången upp till skolbyggnaden förändras stämningen bland deltagarna. Sångerskan Melissa Horn säger nostalgiskt och längtansfullt i programmet:

– Jag älskar skolmiljöer.

Artisten Thomas Stenström ser ut som han vill vända och konstaterar att han får ”chills” bara av att närma sig skolbyggnaden:

– Jag trivs inte alls i den här miljön – inte alls.

Victor Norén, lillebror och artistkollega till Gustaf Norén, säger att han inte är lika attraherad av läraryrket som sin bror:

– Jag är mycket mer neonlight.

LÄSTIPS: Stjärnan som kom och hem och bytte liv – läs stort porträtt med Gustaf Norén

Norén: Därför blev jag musiklärare

Efter lektionen är alla entusiastiska över Gustaf Noréns förmåga att som lärare trollbinda dem i klassrummet. Till och med Thomas Stenström, som varit så skeptisk innan, är som omvänd.

– Gustaf är drömlärare. Jag tror Gustaf gör otroligt mycket för de här ungarna som han har. För tänk att få ha en sån lärare som älskar det han gör så mycket. Hade jag haft honom som lärare hade jag varit där hela tiden. 

Peter Jöback stämmer in i hyllningskören:

– Hur roligt var det här?! Jag vill gå i hans musikklasser. 

Under middagen blir det prat om skola och olika lärare. Thomas Stenström säger med värme i rösten till Gustaf Norén:

– Jag hade så gärna haft dig som lärare. Det hade betytt mycket för mig.

Norén berättar hur han hamnade på lärarspåret.

– Jag kände ganska tidigt ett behov att utrycka mig på andra sätt musikaliskt, även när jag spelade i band. Behovet som jag hade egentligen var också att få lära ut en del av de misstagen som jag gjort, och hjälpa elever att ta del av musik så det blir harmoniskt. 

Melissa Horn hyllar sin lärare

Men den som verkligen hyllar sin lärare under programmet är Melissa Horn. Hon lyfter fram hur betydelsefullt det är att som elev ha en bra lärare och berättar sedan om sin mellanstadielärare Göran Ohlsson, på Östermalmsskolan i Stockholm. Hon blir så berörd av att prata om honom att tårarna rinner.

– Det var på ett sätt min bästa tid i livet för han var så underbar och han inspirerade mig så mycket musikaliskt.

Hon berättar bland annat om en återkommande uppgift som hon uppskattade särskilt mycket i årskurs 4-6. Läraren Göran Ohlsson lät eleverna lyssna på texter till olika poplåtar för att på djupet förstå vad de handlade om och hitta berättelsen bakom varje text. De skulle sedan sammanfatta och berätta om sin förståelse av texterna på engelska.

Hon beskriver att hon är helt övertygad om att tiden i hans klass påverkade hennes sätt att se på språk, på musik, på historieberättande och på sig själv.

När hon skulle ha prao i 8:an tvekade hon inte en sekund utan frågade Göran Ohlsson om hon fick praktisera i hans klassrum under sina två veckor. Det fick hon. Och sedan dess har de varit nära vänner. Tiden med Göran Ohlsson som klasslärare har gjort ett oförglömligt intryck på Melissa Horn.

– Jag älskar den där personen så fruktansvärt mycket. Jag vet inte varför ens. Han är bara som ett väsen som jag måste ha i mitt liv, säger hon.

Fotnot: Alla citat är hämtade från TV4:s underhållningsprogram "Så mycket bättre".

LÄS ÄVEN

Lärare läckte nationella prov

Läromedelslistan: De satsar mest och minst

Så ingrep hon mot elevernas näthat

Lyssna på Lärarrådet här!