Sök

”Vi var rädda för honom i ettan – sen älskade vi honom”

Anders Hansen glömmer aldrig Sture – hans historielärare i gymnasiet. När Anders, 30 år senare, får brev från Sture darrar han när han öppnar det.

Anders Hansen

Ålder: 48 år.

Yrke: Läkare, överläkare i psykiatri, författare till bland annat ”Depphjärnan”, ”Skärmhjärnan”, ”Hjärnstark” och ”Hjärnstark Junior”.

”En lärare som sticker ut speciellt är Sture Järpemo, min historie- och religionslärare i Danderyds gymnasium. Han var sträng och vi var rädda för honom i ettan, men sedan älskade alla honom. Han hade ett gigantiskt hjärta och var en riktig morfarsfigur. Det fantastiska var att han förklarade att historia inte handlar om årtal utan om komplicerade samhällsförändringar. Vi insåg att verkligheten är förbannat komplex och måste ses ur många vinklar. Den kunskapen har jag burit med mig hela livet. Hans undervisning var som att sitta på bio – otroligt spännande. Han förmedlade också att vi alla hade potential och pratade inte till oss som barn.

Vi insåg att verkligheten är förbannat komplex och måste ses ur många vinklar.

Jag fick brev från honom för några sedan och skakade när jag förstod att det var från honom. Handstilen var densamma som rättade mina prov för 30 år sedan. För mig var det som att plocka ned stentavlorna från Sinai. Det är Sture som har skrivit det här! Jag ringde upp honom och han lät precis som förr. Helt underbart. Covid kom emellan, men vi ska ses nu när det går. 

Han skrev i brevet att han sett serierna jag gjort och hört mitt sommarprat och för mig var det som att få tillbaka ett prov. Vilken poäng står det längst ned? Det kändes som att få en femma i betyg när till och med Sture tyckte att det jag gjort var bra.”