Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

”Man glömmer aldrig sin uppväxt, eller sina lärare”

Foto: Hugo Thambert

Journalisten Elaf Ali, 34, kom till Sverige från Irak som fyraåring. Med sig i bagaget hade familjen en hederskultur. Under våren kom hennes debutbok, en skildring av hur hon lyckades få sin pappa att ändra sig och överge hederskulturen.
Här berättar hon om sin skolgång.

Lärare jag minns: Min allra första lärare Eva-Kristina. Hon gjorde så att jag fick hoppa över en klass och gå med -86:orna, trots att vi var nya i Sverige.

Läraren som förändrade mitt liv: En vikarie i åttan, Stefan Palm, som vågade stå upp för mig mot mobbarna.

Lektionen jag aldrig glömmer: När jag gick i trean. Vi satt på våra bänkar och utmanade varandra på gångertabellen i matten. Förloraren fick sätta sig ner. Jag blev utmanad ganska tidigt och den sista att sätta sig. Tävlingsmänniska sedan dag ett.

Det här drömde jag om då: Att flytta till huvudstaden och jobba som journalist och programledare.

Det här hade jag aldrig lärt mig om det inte vore för min lärare: Sexualundervisning. Det var tabu att prata om hemma.

Så skulle jag vara som lärare: Peppig, stöttande och lyfta in ”good to know”-kunskap om livet som kanske inte står i läroplanen.

Vad jag önskar att mina lärare gjort annorlunda: Varit mer uppmärksamma på det som händer i korridorerna och på rasterna.

Favoritämnen: Svenska och engelska.

Mina betyg: Blandat med VG och MVG. G i naturämnen.

Det värsta med skolan var, enligt mig: Att skolan inte hade nolltolerans mot mobbing och rasism.

Det här önskar jag att jag hade lärt mig mer om: Hedersnormer och förtryck, samt hur viktigt rörelse är, kändes som att gympan mest var på skoj.

Om jag vore skolminister skulle jag: Ta bort privatiseringen av skolor och stänga alla friskolor.

Tre saker jag kommit på mig själv att tänka om yrkesgruppen lärare: Lärare har sådan makt och är med och formar nästa generation. Man glömmer aldrig sin uppväxt, eller sina lärare.

Skrivit bok om hedersförtryck

Namn: Elaf Ali.
Ålder: 34.
Aktuell med: Självbiografiska boken ”Vem har sagt något om kärlek? – att bryta sig fri från hedersförtryck” (Rabén & Sjögren)
Skolor jag gått i: Fjälkingeskola, C4-gymnasiet, Högskolan Kristianstad, Stockholms Universitet, Södertörn högskola, Kaggeholm folkhögskola