Sök
Publishing-priset logga

”Jag drömde om att bli rockstjärna”

Foto: Stefan Tell

Efter sina framträdanden på Folkhälsomyndighetens presskonferenser fick han epitetet ”Pandemins ofrivillige Mr Darcy”. Här berättar biträdande statsepidemiologen om sin skoltid.

Lärare jag minns (och varför): Min lärare Inger Ben Taleb i lågstadiet, hon var varm och fin mot alla och höll koll på våra födelsedagar i många år efteråt! SO-läraren Christer Yllner i högstadiet som hade lektioner vi alla ville gå på för han var så engagerande. Min historielärare Edgar Samuel  i gymnasiet i Kanada, Han coachade oss fram genom samtal där han verkligen lyssnade på och lät oss vara med i diskussionen.

Läraren som förändrade mitt liv: Biologi­läraren i på min skola i Kanada, kanske puttade han mig över kanten så att det blev läkarprogrammet.

Det här drömde jag om då: Det varierade förstås genom åren, men i mellanstadiet att bli äventyrshjälte eller rockstjärna, men oftast att det skulle bli rast snart.

Det här hade jag aldrig lärt mig om det inte vore för min lärare: Träslöjd

Så skulle jag vara som lärare: Som Indiana Jones.

Vad jag önskar att jag hade gjort annorlunda i skolan: Varit mer uppmärksam på lektionerna så jag slapp trycka in allt kvällen före varje prov.

Vad jag önskar att mina lärare gjort annorlunda: Jag hade kanske lärt mig bättre av mer rörlig och varierad undervisning. Jag hade också önskat att jag fått lära mig studieknep och minnesteknik.

Favoritämnen: Historia och geografi

Mina betyg: Var bra!

Det värsta med skolan var, enligt mig: Alldeles för mycket tid sittandes i en skolbänk.

Det här önskar jag att jag hade lärt mig mer om: Livet.

Om jag vore skolminister skulle jag: Införa mer rörelse i skolan

Tre saker jag kommit på mig själv att tänka om yrkesgruppen lärare: Beundransvärda, viktiga och utarbetade.

Anders Wallensten

Ålder: 46.
Aktuell med: ”Hälsogåtan: Evolution, forskning och 48 konkreta råd” (Bonnier Fakta). 
Skolor jag gått i: Vasaskolan, Djursholms Samskola, Danderyds Gymnasium, Lester B Pearson United World College of the Pacific, Kanada.