Sök

SVT-profilen: ”Min första lärare Majvor har en särskild plats”

Foto: Karin Törnblom/TT

Radio- och tv-profilen Pernilla Månsson Colt, känd för "Trädgårdstider" och "Ring så spelar vi", minns skolan med värme men också när hon åkte dit för fusk – fast hon inte fuskat.

Lärare jag minns: Majvor Blom, min första lärare i lågstadiet. En underbar, varm och klok lärarinna. Hon har en särskild plats i mitt minne eftersom hon också tillhör en annan tid. Hon satt bakom en kateder, upphöjt på ett podium. Inte konstigt att vi aldrig någonsin ifrågasatte vad hon sa. Hon var ofelbar, och det tänker jag fortfarande.

Lektionen jag aldrig glömmer: Min lärare, Bosse, var specialintresserad av andra världskriget och visste hur man la upp dramaturgin. Han höll oss trollbundna av historierna han berättade. Precis när han kommit till det mest spännande, upplösningen av slaget, så ringde skolklockan. Lektionen var slut. ”Hur det gick därefter tar vi nästa gång vi ses”, sa Bosse. Den cliffhangern visste var den satt!

Då kände jag mig missförstådd: I fyran. Jag hade pluggat till ett geografiprov och för att få in i skallen var kolfälten i Ryssland låg så kladdade jag ner fyra bokstäver på handleden, första bokstaven i varje namn. Dagen därpå skrev jag provet och var så nöjd över att jag inte ens behövde titta på handleden. Men. Min tröjärm åkte upp och min lärare råkade stå precis bakom min rygg. ”Vad är det här?”, röt han och drog ett rött streck över hela provet. Noll rätt.

Det hatade jag i skolan: Matten. Inte för att jag var så dålig i matte, utan för att man ”skulle” hata matten. Liksom maten. Den ”hatade” jag också.

Vad jag önskar att mina lärare gjort annorlunda: Jag har genomgående haft bra lärare. De såg mig, peppade och stöttade och gav mig utrymme och styrka nog att vara mig själv.

Tre saker jag kommit på mig själv att tänka om yrkesgruppen lärare: Att jag är avundsjuk på sommar- och julledigheten. Att de ofta verkar så obekväma vid föräldramöten. Att många är fantastiska och utrustade med tålamod som överstiger mitt förstånd.

Om jag vore skolminister skulle jag: Ge lärare högre lön. Sträva efter att lärare skulle få förbli lärare och inte administratörer. Förenkla betygssystemet.

Fakta Pernilla Månsson Colt

Ålder: 54
Yrke: Journalist, producent och programledare på SVT och SR.
Aktuell med: Programleder "Ring så spelar vi" i P4 och "Husdrömmar Sicilien" i SVT.
Skolor jag gått i: Gamla Adolfsbergsskolan i Örebro, Nya Adolfsbergsskolan, Risbergska gymnasiet, Örebro universitet (då högskola), Umeå universitet, Malmö högskola.