Sök

Har du rätt lön? Medellön för alla lärargrupper

Illustration: Amanda Berglund

Grattis, lärare! Årets löneutveckling är långt bättre än ­arbetsmarknaden i stort. Men det är stora skillnader mellan yrkesgrupper och även regionalt. Kolla hur siffran ser ut för just din yrkesgrupp.

Rektorer i förskola är de stora vinnarna i årets partsgemensamma lönestatistik för lärare med kommunala arbetsgivare.

Rektorerna i förskolor har en löneutveckling på 4,6 procent och meddellön på 48 690 kronor.

Men även generellt ligger skolans yrkesgrupper bra till när det gäller löneutveckling (3,5 procent) jämfört med arbetsmarknaden i stort (2,5 procent).

Nya lönestatistiken: Lärarna med största löneökningarna – och minsta

Det betyder dock inte att lärarna ska luta sig tillbaka och bara njuta, menar Lärarförbundets chefsförhandlare Mathias Åström.

– Det är fortfarande så att medellönen för lärare ligger i närheten av genomsnittet för vad man tjänar i Sverige. En lång lärarutbildning ger inte tillräcklig utväxling. Därför måste löneutvecklingen fortsätta, säger Mathias Åström.

I statistiken syns också stora regionala skillnader. Mellan Dalarna och Stockholm skiljer medellönen 7 000 kronor för grundskollärare.

– Vi har ibland en känsla av att kommunerna pratar ihop sig om lönepolitiken för att inte konkurrera med varandra, säger Johanna Persson, ordförande för Lärarförbundet, Mora.