Sök

Norska lärarstrejken stoppas – av sopor

Bente Myrtveit är rasande efter att norska lärarstrejken blåsts av.

Lärarna i Norge tvingas avbryta strejken — på grund av brandrisk i en återvinningscentral.
– Min och medlemmarnas reaktion kan bara beskrivas som raseri, säger Bente Myrtveit, strejkledare i Bergen.

LÄSTIPS När en lärarstrejk stoppas startar en annan

Efter en dryg vecka i strejk är de norska lärarna som tillhör Utdanningsforbundet tillbaka i klassrummet. Sent i fredags grep regeringen in och fattade beslut om att de måste återgå till jobbet.

– Mina medlemmar är så arga och besvikna att jag nästan inte vet vad jag ska göra. Jag har ägnat hela dagen åt att prata med förbannade lärare, säger Bente Myrtveit, ordförande i Utdanningsforbundet i Bergen och lokal strejkledare.

”Uppenbart att arbetsgivaren KS letat efter en anledning”

Regeringen anser att strejken innebär en fara för liv och hälsa. Men bedömningen utgår inte från situationen i skolan utan från att Fredrikstads kommun uppgett att det finns en omedelbar fara för att soporna i en container självantänds och startar en brand i en lokal återvinningsanläggning. Maskinisterna på anläggningen är anslutna till ett fackförbund som i likhet med Utdanningsforbundet är anslutet till den fackliga huvudorganisation Unio. 

– Det är uppenbart att arbetsgivaren KS letat efter en anledning som gjorde att regeringen var villig att ta det här steget, säger Bente Myrtveit.

Visar det här att det kan vara problematiskt att förhandla i en huvudorganisation?

– Det där är en evig debatt, men jag är övertygad om att vi ändå står starkast om vi förhandlar tillsammans med andra kommunanställda. Visst är det många lärare nu som vill att vi lämnar Unio, men då har de kanske inte hela bilden.

Regeringen har nu tillsatt en så kallad ”tvungen lønnsnemnd”, som slår fast att det är medlarens bud som gäller. Sedan medlingen bröt samman i slutet av maj har totalt cirka 20000 lärare varit ute i strejk i ett 20-tal kommuner runt om i Norge.

– Vi måste ta med oss att vi har genomfört en lyckad strejk. Vi har varit synliga, fått mycket uppmärksamhet och mött förståelse hos allmänheten. Vi har visat att vi är viktiga, säger Bente Myrtveit.

Avbröts senare i Oslo

I Oslo fortsatte strejken även på måndagen, eftersom staden tillhör ett eget tariffområde och inte påverkades av regeringens beslut från i fredags. Men sent på måndag eftermiddag fattade regeringen ett nytt beslut som även tvingade de cirka 1 900 lärarna som strejkat i Oslo att gå tillbaka till jobbet. En obligatorisk lönenämnd — tvungen lønnsnemnd — inrättas även där.

Aina Skjefstad Andersen, Utdanningsforbundets ordförande i Oslo.

– Oslo kommun var ointresserad av en lösning, säger Aina Skjefstad Andersen, Utdanningsforbundets ordförande i Oslo.

Hon är ändå nöjd med att förbundet lyckats ge uppmärksamhet åt behovet att rekrytera behöriga lärare även i Osloområdet.

– Vi har visat siffror på att över 20 procent av lärarnas årsarbete i Oslo utförs av personer utan godkänd lärarutbildning, säger Aina Skjefstad Andersen.