Sök

Tre snabba tips inför lönesamtalet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Ett av Johanna Holmströms råd är att inte glömma kollegiala bidrag.

I Örnsköldsvik har årets lönesamtal redan satt i gång, trots att det centrala avtalet dröjer. Lärarförbundets lokalordförande Johanna Holmström är redo att coacha avdelningens medlemmar med sina bästa lönesamtalstips. Här delar hon med sig till er andra också:

  1. Förbered dig väl. Läs igenom lönekriterierna noga, tänk igenom vad du har gjort och bidragit med under året. Och gå in på Lärarförbundets hemsida och jämför din lön med andras.
  2. Jag brukar säga att det viktigaste är att det blir en bra dialog mellan dig och chefen. Låt chefen inleda, sitt tillbaka och lyssna in. Förklara sedan din bild, visa att du är väl påläst och argumentera sakligt för vad din nya lön bör vara.
  3. Något som kan bita extra bra är att framhålla vad man har gjort för kollegiet. Sådana saker gör man kanske utan att tänka särskilt på det, men det kollegiala bidraget kan ha stor betydelse i lönesamtalet.
  4. Åtta tips inför lönesamtalet

    Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

    Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.