Sök

Politikerna sticker huvudet i sanden och bortser från lärarnas övermäktiga arbetsbelastning. Vi lärare har all anledning att vara besvikna.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Regeringen har förlängt den pandemiförordning som möjliggör distans-, kvälls-, helg- och lovundervisning ända till sommaren 2022. Förlängningen kan ”lätta lärarnas arbetsbörda” tror utbildningsministern. Fast det är precis tvärtom.

Lärarförbundets medlemsundersökningar visar att lärarna under pandemin blivit tyngda av en arbetsbelastning som saknar motstycke. En anledning är konsekvenserna av exakt samma förordning som utbildningsministern beskriver som en möjlig lättnad. Genom förordningen kan lärare tvingas dubbelarbeta med undervisning både på distans och i klassrummet samtidigt – och dessutom behöva täcka upp för sjuka kollegor.

Lärarna har jobbat under de här tuffa förutsättningarna i snart ett år. I praktiken innebär förlängningen att den orimliga arbetsbelastningen fortsätter. Lägg till detta jobb på kvällar, helger och lov – då blir det närmast surrealistiskt att tala om en lättnad. Vi lärare har all rätt att vara besvikna på politikerna.

Ett sätt att hantera situationen vore att säkerställa att lärare och annan skolpersonal får vaccinet så snabbt som möjligt.

Nyligen röstade riksdagens utbildningsutskott till och med ner ett förslag från Liberalerna om att ge skolor och lärare rätt att under pandemin prioritera den direkta undervisningen framför andra åligganden, som till exempel dokumentation och utvecklingssamtal. Ett rungande nej, blev svaret från de andra partierna. Hur tänker de? Lärarnas energireserver är slut, men lämnas i sticket av politikerna.

Ett sätt att hantera situationen vore att säkerställa att lärare och annan skolpersonal får vaccinet så snabbt som möjligt. I majoriteten av USA:s delstater ges lärare prioritet och i den största delstaten, Kalifornien, har 10 procent av vaccinet reserverats för skolpersonal. Där inser politikerna att bra skolor kräver friska lärare med en arbetsbelastning som återgår till normalläget.

I Sverige råder dessutom vaccinbrist. Begräsande volymer vaccin ger ytterligare argument för att prioritera personalen på samhällsviktiga funktioner som skolor, förskolor och fritidshem. Först måste självfallet gruppen äldre och andra riskgrupper få vaccinet, men därefter borde yrken som bland annat lärare komma före andra för störst samhällseffekt.

Tyvärr verkar ganska lite tala för att ­politikerna tänker göra något för att förbättra lärarkårens arbetssituation. Inte säkra en snabb vaccinering som i Kalifornien. Och inte heller lätta på lagkraven. Det påstås ibland att strutsar i trängda lägen sticker huvudet i sanden istället för att agera rationellt, men som de flesta vet är det en myt. Det har i stället visat sig vara Sveriges regering och riksdag som uppvisar det beteendet.

Just nu!

Plus: President Biden prioriterar lärare för vaccin mot covid-19. Bra för USA.

Minus: Grundskolan fick 700 miljoner kronor mindre 2019 än året före visar Lärarförbundets granskning. Sluta spara på skolan!