Sök

Lärarnas reaktioner på beskedet om ny sexundervisning

Lärartwitter frågar sig vilket ansvar föräldrar har för elevernas kunskaper om sex och relationer. Foto: Colourbox

Sex- och samlevnadskunskap döps om till sex och relationer, och blir obligatoriskt på alla lärarutbildningar från och med hösten 2021, skriver TT. Så här kommenterar Lärartwitter.

I dag är sex- och samlevnad en del av alla kursplaner i skolan, i alla årskurser. Men samtidigt är utbildning i ämnet bara en del av lärarutbildningen årskurs 4-6.

Nu har Januaripartierna kommit överens om nya examinationsmål för lärarutbildningarna, vilket innebär att alla utbildningar som gäller förskoleklass och uppåt kommer innehålla sex- och samlevnadskunskap, skriver TT.

– Det är viktigt att unga får en samlad och riktig bild av sex och relationer. Jag vill att den kommer från skolan, inte från porren, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning till SvD.

Och Lärartwitter sover aldrig.

Lärarförbundets Lisa Heino:

”Nån som vet om det finns kvar nåt som föräldrar ansvarar för och inte skolan?”

Och får svar: ”Japp, själva barnalstrandet ansvar föräldrarna för. Där drog vi på vår skola en gräns. Men annars finns det inte mycket kvar.”

”Vi kan ju inte ställa krav på föräldrar eftersom alla barn inte får stöttning hemma (eller i vissa fall inte har några föräldrar). Att hela tiden anpassa allt för alla utifrån de som har sämst förutsättningar är att sänka kraven på 99,5% av alla andra förödande utan dess like.”

Och det fortsätter:

Minns ni förr i tiden när man skämtsamt sa att alla lärare var svensklärare? Nu är alla lärare vaktmästare, städare, sexualrådgivare, kurator, datorsupport, väckarklocka. Ingen orkar längre lära någon läsa och skriva.”

Men även lärare som är positiva till resultatet av januariförhandlingarna kring skolan:

”Alla elever har rätt till bra undervisning och behöriga lärare i alla ämnen, men långt ifrån alla elever i Sverige får det.”

Flera medier har på senare tid rapporterat om unga som skadas fysiskt och psykiskt under sex. Både Svenska Dagbladet och Aftonbladet har lyft fram vittnesmål från barnmorskan Katarina Svensson Flood om unga som ställer upp på "hårt sex" för att de upplever att det förväntas av dem.

Svensson Flood lyfter fram bristfällig sexualundervisning som ett av huvudproblemen. Både hon och flera unga som tidningarna pratat med berättar att många unga lär sig om sex från porr.

– Internet gör allt så mycket mer tillgängligt och till stor del är det som förr var våldsporr, mainstream i dag. Gränserna flyttas fram, säger Svensson Flood till SvD.

PODCAST: Lärarstudentpodden: Allt om första året på lärarutbildningen

LÄS MER: Viksjöskolan lyfte sex och samlevnaden

LÄS MER: ”Jag tar debatten oavsett när den dyker upp”