Sök
Publishing-priset logga

Beslutet: Förläng flerårsanställning för obehöriga

Regeringsbeslutet innebär att möjligheten till en tidsbegränsad anställning för den som undervisar och läser KPU förlängs fram till 2025.

Möjligheten att få tidsbegränsad anställning som lärare förlängs för den som går en kompletterande pedagogisk utbildning, KPU. Det meddelar utbildningsminister Anna Ekström idag.

Generellt gäller att obehöriga lärare inte kan få tillsvidareanställning. Men det finns undantag, till exempel inom den försöksverksamhet som innebär att den som har ämneskunskaper och undervisar i ett ämne med stor lärarbrist och samtidigt går KPU, kan få anställning under två eller tre år.

Försöket har pågått sedan 2016, och skulle gälla fram till höstterminen 2020.
Men idag har regeringen bestämt sig för en förlängning.

– Sverige behöver fler utbildade lärare och då behöver det finnas fler vägar in i läraryrket. Genom att förlänga försöksverksamheten ger vi ännu fler personer möjlighet att bidra i ämnen där det råder brist på behöriga lärare samtidigt som de studerar för att få en lärarexamen, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Kommer fattas 70 000 lärare

Läraren.se har nyligen skrivit att det saknas 70 000 lärare under de närmaste åren. Bristen motsvarar en tredjedel av den nuvarande kåren. Siffran baseras på en färsk genomgång av situationen i regionerna, som också visar att det är stora skillnader i lärarbristen mellan olika delar av landet.

Regeringsbeslutet innebär att möjligheten till en tidsbegränsad anställning för den som undervisar och läser KPU förlängs fram till 2025.