Sök

Lärarstudentpodden ger bästa tipsen till första lärarjobbet

I Lärarstudentpodden gästas programledaren Emma Olsson (höger) av de ganska nya lärarna Greta Johnsén, lågstadielärare, och Adam Nathanson, SO-lärare på högstadiet.

Nypremiären av Lärarstudentpodden handlar om allra första jobbet och om hur det är att vara helt ny som lärare. Avsnittet är fullt av riktigt bra konkreta tips för färska lärare.

Vad är svårast när man kommer ut som nyexaminerad? Är det att ta ledarskapet, är det kontakten med föräldrarna eller är det dokumentationsbördan?

I senaste avsnittet av Lärarstudentpodden gästas programledaren Emma Olsson av de ganska nya lärarna Greta Johnsén, lågstadielärare, och Adam Nathanson, SO-lärare på högstadiet, som berättar hur första året varit för just dem.

”Största chocken”

Greta Johnsén tyckte att första tiden var tuff. Framför allt var hon inte alls beredd på det som var runt omkring lektionerna, det som inte handlar om undervisning.

– Största chocken var allt det andra. Jag ville ju bara undervisa men det var så många konflikter bland eleverna och de hade kärleksbekymmer och allt möjligt som jag inte alls var beredd på. På utbildningen hade jag lärt mig att lägga upp lektioner men jag kunde ju inget alls om konflikthantering. Då sjönk mitt lärarsjälvförtroende.

Lärarstudentpodden finns där poddar finns!

Adam Nathanson berättar om att han gjorde alldeles för svåra prov i början.

– Mycket gick fel under första tiden. Och mina prov blev en total katastrof. Eleverna var inte så akademiskt starka. Hälften fick F på provet. Detta ledde till många sena kvällar och massor av merarbete för mig. Mitt tips är: Överlev första året, så kommer det att gå bra sedan, säger Adam.

Gretas bästa konkreta tips är att låna och sno och att ha många färdiga moment förberedda. Och att alltid ha en plan B om något oväntat händer.

– Jag har alltid med mig en högläsningsbok eller en film. Ett bra tips är annars att använda sig av olika lektionsbanker. Man behöver faktiskt inte uppfinna hjulet. Det finns så mycket bra material ju. Det sparar tid, säger hon.

Trots en del tabbar och viss chock är både Greta och Adam otroligt nöjda med sina yrkesval hittills.

– Det har varit kul hela tiden, säger Greta Johnsén.

LYSSNA PÅ LÄRARPODDEN PÅ ACAST HÄR!