Sök

Grattis, du ska bli lärare! Här är mina bästa tips

Grattis – du ska bli lärare! Du har valt det roligaste yrket som finns, ett jobb som överväldigar och kommer att slå dig med häpnad. Det är ett yrke som kommer med ett oerhört ansvar men också med ynnesten att på riktigt få vara en förebild. 

I en skoldebatt som stormar och i en värld som gärna målas i svart eller vitt är det viktigt att du som nyexad håller huvudet kallt. Du är utbildad lärare med kunskap och mandat. Du kommer att reda upp det hela, även om vägen ibland är krokig och även om vi alla är barn i början.

Grattis till ett kreativt, nyfiket och livsviktigt yrke! Vi är så glada över att du har valt att sälla dig till vår skara av vetgiriga och bångstyriga människor. Här kommer några tips:

  • Du har rätt att under ditt första år få en mentor – ta till vara på den rättigheten!
  • Kom ihåg att sätta gränser. Många vill få ditt yrke att framstå som ett kall och dig själv som en superhjälte. Sanningen är dock att du har ett jobb som alla andra. Gör dig tillgänglig på dina arbetstider och håll hårt på att även du har rätt till ledighet på kvällar och helger. Svara inte på mejl när du inte jobbar, ge inte mer av dig själv än vad du orkar. Att vara lärare är ett yrke, inte hela din person. Minns det.
  • Se dina elever! Du har gjort ett fantastiskt val när du tog beslutet att ägna dina dagar åt våra barn och ungdomar. Ta dig tid att lyssna på dem. Lyssna på riktigt. Plocka in deras kloka kreativa knäppa ideer. Ägna tid åt att verkligen se och verkligen höra. Det är en ynnest att få tillbringa tid med dessa briljanta individer under uppbyggnad. Håll i och håll om (även de själar som är mest taggiga). 
  • Stjäl och tjuva! Du måste verkligen inte uppfinna varje lektion från scratch. Sno andras planeringar och presentationer. Prata med kollegor på din arbetsplats eller med det utvidgade kollegiet (internet is king). Hjulet har redan uppfunnits tusen gånger om när det kommer till lektionsplaneringar. Så småningom kommer du ha tid och mod att experimentera med oprövat material men i början kan du tillåta dig att luta dig mot någon annans beprövade erfarenhet.
  • Håll dina ambitioner på en rimlig nivå. Alla är barn i början och övning ger färdighet. Det är okej att vara osäker och förvirrad från start. Good enough räcker mer än väl.

Ta raster, drick kaffe, kom ihåg att pinka ibland, lär ut, engagera, utmana, läs läs läs, dela med dig, ställ frågor, andas djupt och njut! Glöm för all del inte att hålla huvudet högt. Att vara lärare är ju trots allt ett av de finaste yrken vi har!

Lärarstudentpodden ger bästa tipsen till första lärarjobbet

Nypremiären av Lärarstudentpodden handlar om allra första jobbet och om hur det är att vara helt ny som lärare. Avsnittet är fullt av riktigt bra konkreta tips för färska lärare. Läs mer här!