Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

LR inleder samarbete med Skolledarförbundet

”Det ska bli intressant att se vad de ska göra” säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, om att Lärarnas Riksförbund nu samarbetar med Skolledarförbundet.

Lärarnas Riksförbund och Sveriges skolledarförbund drar igång ett samarbete.
– Skolledare har varit en svår fråga för LR, det ska bli intressant att se vad de ska göra, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Det nya Saco-samarbetet presenteras dagen efter Lärarförbundets besked om att de fortsätter arbetet mot en organisering som enar lärare från förskola och till högskola ­och att de inte kommer att invänta LR:s interna utredning.

– Just skolledarna har ju varit en svår fråga inom LR. Nu verkar man ju ha löst den. Det ska bli intressant att se vad de ska göra. Oavsett det är det ju bra att de nu vill agera tillsammans lärare och skolledare i gemensamma frågor, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Så här kommenterade Åsa Fahlén, LR:s förbundsordförande beslutet:

– Man kanske inte vill vara organiserad i samma förbund som sin rektor. Den akademiska tillhörigheten är viktig, säger Åsa Fahlén.

Men nu drar LR igång Saco utbildning tillsammans med Skolledarna. Saco utbildning ska arbetet med utbildningsfrågor inom Saco. 

I sin utredning ska Lärarnas Riksförbund se över möjligheterna till samarbete med andra Saco-fack inom utbildningssektorn. Det innebär Skolledarförbundet med drygt 7 400 medlemmar, och Sulf (Sveriges universitetslärare och forskare), med 21 000 medlemmar.

– Vi i Lärarnas Riksförbund värderar den akademiska tillhörigheten högt. Detta betonades inte minst på vår kongress som nyligen avslutades, säger Åsa Fahlén, på LR:s Facebooksida.