Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Lärarförbundet säger ja till enat lärarfack

Johanna Jaara Åstrand tror på ett enda lärarfack, från förskola till högskola. Foto: Izabelle Nordfjell

Under Lärarförbundets extrakongress sa 249 ombud ja till att gå vidare mot en ny organisation för Sveriges lärare. Detta trots att Lärarnas Riksförbund klivit av den gemensamma utredningen.

Majoriteten var stor när Lärarförbundet röstade om den proposition som styrelsen tagit fram tillsammans med LR. Endast sex ombud avstod att rösta, medan 249 röstade ja till förslaget om att gå vidare med att skapa en gemensam organisering för Sveriges lärare.

– Vi har fått kongressens uppdrag att fortsätta den påbörjade utvecklingsresan som ska samla hela Sveriges lärarkår, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Hur starka blir ni nu när LR lämnade för att göra en egen utredning?
– Det är tråkigt att LR vill utreda själva, men jag hoppas att när de har gjort det, att de kommer fram till samma sak som vi. Att vi skulle bli galet mycket starkare tillsammans och att det bara finns ett sätt att öka lärarnas status och ställning. Och det är att ena hela lärarkåren i en stark organisation, säger Johanna Jaara Åstrand.

Vad händer nu?
– Vi kommer inte att vänta på LR:s utredning. Och det räcker inte med bättre samverkansavtal för att göra lärarkåren till en stark förhandlingspart och röst mot politiken. Vi blir inte tillräckligt starka så länge lärare och skolledare är splittrade på olika förbund. Samlade gör vi varandra starkare, tryggare och bättre, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundets ordinarie kongress infaller om två år.

– Men jag utesluter inte att vi kallar till extra kongress innan det för att göra de förändringar som Sveriges lärare ser som nödvändiga för att bli en stark part, säger Johanna Jaara Åstrand.

Hur ser du på möjligheten att återfå LR på tåget, på allvar?
– Jag tror att möjligheterna är stora. Det här förtjänar svensk lärarkår. Jag vet att lärarna vill något nytt, bland annat genom Sifo-undersökningen som Läraren gjort. Men jag kan inte förklara LR:s förhållningssätt, jag litar på Sveriges lärare och tar alltså Lärarförbundets uppdrag, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS OCKSÅ:

Efter LR röstat JA: ”Ett historiskt beslut”

Fack som går samman – en tydlig trend

Sifo: Två av tre lärare vill ha gemensamt lärarfack