Sök
Publishing-priset logga

Beskedet: Öppningar i avtalsförhandlingen

SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl och Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand i allra högsta grad inblandade i nya skolavtalet som kommer allt närmare en uppgörelse.

Förhandlingarna mellan Lärarförbundet, LR och arbetsgivarna Sveriges kommuner och regioner (SKR) har länge stått och stampat. Nu kan det vända.
– Vi hoppas att inom kort kunna landa i något, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, till Dagens Samhälle.

LÄSTIPS Därför dröjer nytt avtal

Det har gått trögt i förhandlingarna mellan lärarfacken och SKR, och strax innan påsk beslutade parterna om förlängning när avtalet löpte ut. Det verkar bära frukt:

– De låsta positionerna som har varit under några veckor är inte lika låsta längre. Nu fortsätter vi våra samtal och hoppas att inom kort kunna landa i något som vi kan föreslå våra beslutande delegationer, säger Johanna Jaara Åstrand, till Dagens Samhälle.

 – Vi har inte nått fram till ett avtal ännu. Men förhandlingarna fortsätter i en konstruktiv anda, bekräftar SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl i Dagens Samhälle.

Kraven: löner och arbetsmiljö

De stora frågorna rör lönefördelning, att lönefördelningen gör att färska lärare får högre lön än mer erfarna kollegor och att SKR har haft svårt att garantera ett starkare arbetsmiljöarbete.

LÄSTIPS Lärare mest stressade

– Hittills har SKR inte velat ta ansvar, utan skjuter hela frågan till sina medlemmar att lösa lokalt efter bästa förmåga. Det räcker inte, har Johanna Jaara Åstrand sagt till Läraren.se.

Till skillnad mot tidigare avtal, Skolavtal-18 (Hök-18) har Lärarförbundet infört en deadline för kommunernas arbetsmiljöarbete.

– Vi måste ha ett skarpare avtal, och det är inte orimligt med en tidsgräns. Det är avgörande för Lärarförbundet att få till ett krav med muskler, men ibland är ju det som är viktigast för oss också det som kan vara mest svårsmält för arbetsgivarorganisationen. Det blir tuffa diskussioner hela vägen in i kaklet, säger Mathias Åström, som för Lärarförbundets talan i förhandlingarna.

Deadline var strax innan påsk – men parterna var inte överens och både avtalet och förhandlingsperioden förlängdes med en vecka. Nu återstår besked om en överenskommelse – eller ytterligare förlängning.

LÄS ÄVEN

Kritiken: ”Vi var för långsamma”

Lärarförbundets kravlista inför förhandlingarna

Lärare: ”Mest meningsfulla jobbet”

Debatt: Kan en lärare vara bra nog?