Sök

Hamid: Håll tassarna borta från skolan, politiker

Det finns flertalet exempel på när politiker och externa aktörer vill tränga sig in i skolan med allsköns mindre genomtänkta förslag på ämnen.
Här kommer ett axplock på några förslag från de senaste åren.

 

För några år sedan beslutade sig politikerna i stadsdelen där jag arbetade att införa feministiskt självförsvar på schemat. Alla flickorna i årskurs åtta skulle en gång i veckan lära sig självförsvar på idrottslektionen. Man upphandlade ett dyrt avtal med ett externt företag som skulle genomföra utbildningen.

Problemet var att man inte hade förankrat förslaget med oss rektorer. Eller med någon annan med någorlunda insikt i skolans värld heller för den delen. Utöver att det inte fanns något stöd för att utbilda i feministiskt självförsvar i läroplanen så omkullkastade det idrottslärarnas ordinarie planering.

När detta påpekades för politikerna så backade man. Men eftersom avtalet med den externa aktören redan var tecknat så skulle utbildningen ändå genomföras. Denna gång efter ordinarie skoltid. Intresset hos tjejerna visade sig vara svalt och efter en termin så avslutades satsningen.

Exemplet ovan är ett typexempel på när politiker och externa aktörer vill tränga sig in i skolan med allsköns mindre genomtänkta förslag på ämnen.

Här kommer ett axplock på några förslag från de senaste åren:

  • ”Inför cykelkunskap på schemat” föreslog ett tjugotal politiker från nätverket Svenska cykelstäder.
  • En ledamot i Liberala Ungdomsförbundet föreslog i höstas att skolan borde lära ut meditation.
  • KDU ville inte vara sämre och föreslog tidigare i år att försvarsupplysning borde vara ett obligatoriskt inslag i skolan.
  • Nu kanske det ändå sitter någon där ute och anser att inget av dessa förslag låter så tokigt. Lugn bara. Tokigheterna slutar inte där. För några år sedan föreslog några karriärcoacher att ämnet Karriärkunskap borde införas på schemat så att eleverna i grundskolan och gymnasiet skulle lära sig söka jobb på LinkedIn(!).
  • Eller vad sägs om författaren som ansåg att det var nonsens att skolan ägnade så stor vikt vid matematikämnet och att ämnet Fantasi istället borde införas som motvikt!

Till alla politiker och andra förståsigpåare vill jag bara säga att skolan inte är någon avlastningsplats för samhället dåliga samvete.

Vi har nog med utmaningar att få den ordinarie verksamheten att fungera. Freda istället skolan och lita till professionen.

 

Missa inte podcasten ”Hamid & Maria”: