Sök

7 tips för att lyckas med föräldramötet

Är det dags för föräldramöte? Kanske fysiskt nu när vi får ses igen? Här är sju tips från föreläsaren John Steinberg, även doktor i pedagogik, för att föräldramötet ska bli så lyckat och givande som möjligt.

1. Blicka bakåt

– Tänk på vilka föräldramöten som har fungerat bäst, exempelvis när flest kom, flest var nöjda och det kändes som att ni hade en meningsfull dialog. Hade du planerat extra väl? Vad kan du ”låna” av det som tidigare har fungerat? Är du ny lärare kan du be dina kollegor berätta om sina bästa erfarenheter.

2. Planera ordentligt

– Fundera över syftet med föräldramötet. Är det information från dig som lärare eller är det ett möte för diskussion? Sätt agendan för mötet i planeringsfasen. 

3. Få dit föräldrarna

– Marknadsför föräldramötet så att så många som möjligt prioriterar det. Var ute i god tid, gör en snygg inbjudan och använd olika sätt att nå ut. Ring upp föräldrar som behöver det och gör gärna barnen delaktiga, kanske med en kort, kort film. Påminn också!

4. Lägg tid på lokalen

– Arrangera rummet trevligt och kanske passar det att välja en annan lokal än klassrummet? Bjud gärna på fika, som är uppskattat, men utan stora pretentioner. Fika kan få föräldrarna att känna sig extra välkomna. 

5. Hälsa välkommen

– Visa att du kan deras namn och, om du inte kan dem, så visa att du anstränger dig för att lära. Ta kommando redan när du hälsar på föräldrarna och om du är blyg – försök håll dig lugn och ta en sak i taget. Visa också en synlig dagordning för mötet, på tavlan, som powerpoint eller i pappersformat.

6. Inta scenen

– Stå i mitten på ”scenen” utan bord eller stolar att hänga på. Stå stabilt, andas lugnt och prata tydligt. Berätta direkt om syftet med mötet, upplägg och tidsram – som bör hållas. 

7. Ta hand om kritik och håll ihop samtalet

– Tänk på att det är du som håller ihop samtalet och bryter in om föräldrar fastnar i vissa frågor. Sammanfatta och landa i konkreta åtgärder. Förklara under mötet vilka åtgärder du kan genomföra och kom överens om vad föräldrarna ska bidra med. När föräldramötet går mot sitt slut kan det passa med en kvart för frågor och för att sammanfatta. Tacka för mötet och om någon vill diskutera vidare – be dem vänta två minuter tills du sagt hejdå till de andra.