Sök

Friskolekoncern backar efter förslag om vinstbegränsning

Friskolekoncernen Academedia backar på Stockholmsbörsen efter den nya regeringens enats om vinstbegränsningar, rapporterar TT.

LÄS ÄVEN: Här är nya regeringens skolpolitik

På fredagen presenterade den nya regeringen, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med Sverigedemokraterna som samarbetsparti, den politik de vill driva. 

För skolans del hade man enats om ett antal förslag som bland annat rörde friskolor. 

– Vi levererar här förslag om en ny friskolelag med starkt fokus på att begränsa alla möjligheter att ta ut vinster om det inte levereras ett starkt resultat, säger Johan Pehrson (L), som var den som presenterade skolpolitiken under regeringens presskonferens. 

Enligt förslaget om den nya friskolelagen ska en nystartad skola inte kunna genomföra vinstudelning de första åren den drivs, eller de första åren efter att den köpts av en ny ägare. Man vill att detta ska leda till långsiktigt ägande och garantera att huvudmännen har en ekonomi stark nog för att driva skolan.

Rasade under förmiddagen

Enligt Dagens Industri började Academedias aktie att falla vid 10-tiden när TV4 presenterade uppgifter om ett vinsttstopp, som mest var den nere på 10 procent. 

Efter att Johan Pehrson och regeringen bekräftat uppgifterna landade nedgången på 5 procent, uppger DI. 

Efter själva valet såg det annorlunda ut. Då rusade istället Academedia på börsen när det stod klart att det blev högerpartierna som tog makten.