Sök
Publishing-priset logga

Nylansering av Lärarnas Historia: ”Guldgruva!”

Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarstiftelsen och en av initiativtagarna, är nöjd med nya versionen av Lärarnas Historia-sajten.

Nu ännu bättre, snyggare och med fler berättelser. Lärarnashistoria.se är en skatt för alla som är intresserade av lärarhistorien.

Nu görs en ambitiös nylansering av sajten Lärarnas Historia. Hemsidan är ett samarbete mellan Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Lärarstiftelsen, och består av ett stort arkiv där lärarnas historia nu presenteras på ett snyggare sätt med ännu fler berättelser.

Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarstiftelsen och en av initiativtagarna, är otroligt stolt över nya hemsidan.

– Jag tycker att detta är en guldgruva. Sidan har varit väldigt uppskattad tidigare och förhoppningen är att den kommer att bli ännu mer välbesökt nu. Det finns jättemycket att upptäcka oavsett om du är forskare, lärarstudent eller vanlig lärare. Det är en enorm bank med fakta och inspiration.

Varför är detta viktigt?

– Man måste lära av historien för att åstadkomma bra saker framåt. Det politiska minnet är väldigt kort när det gäller vad som har fungerat och inte fungerat. Vi beskriver till exempel den långa kampen för likvärdighet som är lika aktuell idag. Kampen för en skola för alla är lika aktuell nu när vi har en segregerad skola. Att lära av historien är viktigt för att kunna förstå sin samtid.

”Ger förståelse för lärarnas betydelse”

Vad kan man lära av Lärarnas Historia?

– Att inte upprepa misstag. Att förstå hur viktig grunden för likvärdig skola är för att åstadkomma bättre resultat och en högkvalitativ skola. Även att till fullo inse och förstå lärarnas roll och betydelse. Bättre villkor för lärarna kommer inte av sig självt. Hemsidan ger ett historiskt perspektiv till dagens skoldebatt.

Finns någon pärla i arkivet som du själv vill lyfta fram?

– Fridtjuv Berg är ju en okänd person för allmänheten men som haft stor betydelse för skolans utveckling under hela 1900-talet. Han var folkskollärarnas ordförande och skrev pamfletter om en bottenskola för alla barn. Han blev så småningom riksdagsman och stod bakom stavningsreformen. Fridtjuv Berg ville ha en skola för alla oavsett vilka föräldrarna var. Jag tycker att han är en stor förgrundsgestalt i skolhistorien.

Besök Lärarnas Historia.se här!