Sök
Publishing-priset logga

”Hur man blir av med en lärare på en termin”

Tidningen Läraren har senaste tiden granskat föräldrapressen som är ett växande arbetsmiljöproblem, och lärarnas egna reaktioner och berättelser har strömmat in.
Här skriver läraren Catrin Johansson om receptet för "hur man blir av med en lärare på en termin", travesti på en välkänd film.

Det finns en film med titeln ”Hur man blir av med en kille på tio dagar”, jag har inte sett den men antar att det är en rätt fånig romantisk komedi.

Jag skulle kunna byta ut orden i titeln till ”Hur man blir av med en lärare på en termin”. Receptet är mycket enkelt och saknar både romantik och komik.

FÖLJ BARA DEN HÄR ENKLA INSTRUKTIONEN:

Du som förälder till en elev som misslyckats på ett matematikprov startar helt enkelt en mailkedja med övriga föräldrar i klassen. Ombed att kommentera läraren och hens undervisning. Lyssna in eleverna och diskutera vilt och öppet hemma vid köksbordet. Sammanställ recensionerna med ris och ros och skicka till rektorn på skolan.

Det som händer då är följande: rektorn kommer att söka upp berörd lärare. Se ganska obekväm ut och meddela att hen har fått ett mail från en förälder, hur mailet är upplagt och vad som skett. Läraren kommer i detta skede att reagera ungefär såhär: ”Va?!”, samtidigt som hjärtat knyter sig i bröstet och pulsen ökar. Det kommer uppstå en mycket obehaglig känsla i kroppen som heter ”ledsen”. Kanske läraren säger till rektorn att ”snälla läs inte mer, jag vill faktiskt inte och orkar inte höra”. Sen kommer rektorn och läraren prata en stund.

Efteråt blir läraren ensam med hela vågen av kallt och äckligt som nyss sköljde över hen. Det får världen under lärarbenen att gunga och tankarna att snurra. Läraren kommer troligtvis att tänka på eleverna som hen ska möta varje dag och lära saker att de kanske vet om det här? Kanske har de suttit därhemma och pratat illa om läraren? Recenserat läraren inför varandra, föräldrar och barn.

Tårar kan komma vid den här tidpunkten, det är inte ovanligt. Det är en reaktion som hör ihop med tidigare beskriven känsla ”ledsen”. Världen har vid detta tillfälle slutat gunga för läraren eftersom hela benen är av – fullständigt bortryckta.

Det finns ingenting läraren kan göra längre, det är liksom ”game over” för läraren och 1-0 till föräldrarna. Möjlighet för läraren att kunna vara mentor-ledare-lärare-förebild är över.

Där fick ni receptet.

Catrin Johansson, legitimerad lärare i no, matematik, svenska och teknik

OM LÄRAREN DEBATT

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vill DU debattera hos oss? Gör så här!

Välkommen att göra din röst hörd i Läraren. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv cirka 2-3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararen.se