Sök
Publishing-priset logga

Efter lärarfackens samtal: ”Bäst göra gemensam sak”

Lärarfackens ordföranden fortsätter samtalen om ett nytt enat fack för Sveriges lärare.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand träffade i veckan Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén och Sveriges Skolledares ordförande Matz Nilsson för ett första samtal om förutsättningarna för en eventuell framtida gemensam facklig organisation.
– Det är såklart det bästa för våra respektive medlemmar och en förutsättning för att maximera den fackliga styrkan om vi kan göra gemensam sak, säger Johanna Jaara Åstrand i dag.

Lärarförbundet har jobbat vidare med den inriktning som Lärarförbundet och LR lade fram till respektive kongresser i höstas. Initiativtagare till det gemensamma mötet var Åsa Fahlén, utifrån det kongressuppdrag hon fått. Det blev ett möte i positiv anda.

– Jag var tydlig med att både LR och Skolledarförbundet är mer än välkomna att delta och ta ansvar i en gemensam process om de så vill, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄSTIPS Nya kampanjen: ”Vi är Sveriges lärare”

”Alla möjligheter att gå i mål”

Skolledarförbundet har tagit beslut på sin kongress om ett sådant arbete och vill gärna fortsätta samtalen i konstruktiv anda. LR kommer att ha sitt Förbundsmöte nästa vecka och fatta beslut i sin styrelse i juni.

– Kan vi landa i en gemensam avsiktsförklaring och tidsplan som alla förbund kan ställa sig bakom, så ser jag alla möjligheter till att gå i mål tillsammans, säger Johanna Jaara Åstrand.

– Det kommer såklart krävas att det finns fullt stöd att jobba mot en ny gemensam organisering i alla tre förbund och att tre kongresser slutligen landar i samma beslut.

LÄS ÄVEN

Efter LR röstat JA: ”Ett historiskt beslut”

Nio av tio röstade ja till nya skolavtalet

SKR: ”Det här är vi mest nöjda med i nya avtalet”