Sök
Publishing-priset logga

Jaara Åstrand: ”Vårt uppdrag är en ny organisation”

Beslut om hur Lärarförbundet går vidare efter LR:s ja till ny gemensam fackorganisation, väntas på extrakongressen i september 2021.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand vill inte recensera utredningen från Lärarnas Riksförbund.
– Vårt uppdrag är att skapa en ny organisation för Sveriges lärare och skolledare. Exakt hur den kommer att se ut är upp till kongressen att besluta, säger hon.

LÄSTIPS: LR-utredningen klar: JA till gemensam organisation

LR-utredningen konstaterar att LR inte levererar, varken bättre arbetsmiljö eller ett lönesystem som inte diskriminerar erfarna lärare. Därför föreslår utredaren en ny organisation, Sveriges lärare, en federation som består av fem förbund.

Det är resultatet av den utredning som LR gjort själva, efter att de hoppade av den gemensamma utredningen med Lärarförbundet.

”En demokratisk process”

– Det är inte min sak att tycka om den. LR beslutade om en egen utredning och den är deras att ta ställning till. Vi respekterar såklart att de behöver en egen intern demokratisk process för att landa i vad de vill, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄSTIPS: Chefsförhandlaren: Större kraft med samlat förbund

I LR-utredningen får rektorerna ett eget, separat förbund. Men för Lärarförbundet ingår rektorerna i dagsläget.

– Vårt uppdrag är att skapa en ny organisation för Sveriges lärare och skolledare, exakt hur den kommer se ut är upp till kongressen att besluta, säger hon.

Tuffaste frågan för LR

För Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén är frågan om vad som är det mest kontroversiella i utredarens förslag tydligt:

–Ämneslärarna är vår starkaste medlemsgrupp. Förslaget här är att dela upp dem på två olika förbund, även om de sedan ingår i stora Sveriges lärare. Den frågan har varit uppe till diskussion i förbundsstyrelsen, säger hon.

Hur LR ställer sig till förslagen i sin egen utredning är inte klart.

– Vi har inte bestämt hur vi ska förhålla oss till utredningen än. Detta är utredarens förslag och ett viktigt underlag, men inte LR:s förslag. Vi ska prata vidare i förbundsstyrelsen om vad som är bra och vad som är problematiskt. Och där är vi inte färdiga, säger Åsa Fahlén.

Utredningen pågår

Lärarförbundet har själva utrett fackfrågan sedan extrakongressen i september 2020, då medlemmarna röstade för att fortsätta utreda ett gemensamt lärarfack. Verkligheten visar att det behövs, menar Johanna Jaara Åstrand:

– Vi är just nu i avtalsrörelse med SKR och det är riktigt kärva förhandlingar. Vår övertygelse är ju att dagens ordning inte är tillräcklig för att maximera den fackliga styrkan, starka avtal och hög medlemsnytta. Det är därför vi vill skapa något starkare och bättre för alla Sveriges lärare och skolledare, säger hon.

Hon har tidigare flaggat för att Lärarförbundet inte ser det gemensamma samverkansavtalet med det mindre förbundet som en lösning på sikt.

– Det är inte genom starkare samverkansavtal som vi löser lärarnas arbetssituation, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet har sedan tidigare sagt upp avtalet med TCO, och för LR är medlemskapet i Saco en knäckfråga.

– Den utreder vi just nu och det kommer läggas förslag till kongressen redan i höst, säger Johanna Jaara Åstrand.

– Det är inte genom starkare samverkansavtal mellan förbunden som vi löser lärarnas arbetssituation det är genom starkare HÖK:ar med arbetsgivarna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Nu skickar LR ut utredningen till sina medlemmar, och kommer att bjuda in Lärarförbundet och Sveriges skolledarförbund till samtal.

Beslut om hur Lärarförbundet går vidare väntas på extrakongressen i september 2021.

”Vi är det lilla förbundet”

Varför är det så viktigt för er att detta är en ny organisation, och inte en sammanslagning? Vad är skillnaden?

– Det är en diskussion med flera förbund och då behöver det vara något nytt, en chans till en nystart. Det blir särskilt viktigt för Lärarnas Riksförbund som är det lilla förbundet, säger Åsa Fahlén.


LÄS ÄVEN

Gissa vilka som har Sveriges mest meningsfulla jobb?

Hela listan: Här tjänar lärare mest – och minst

Läraren Maja: ”Så här höjde jag min lön”