Sök

Ny debattsida på Läraren: Välkommen att skriva

Lärarens chefredaktör Michael Jonsson, till vänster, uppmanar dig att ta chansen och skriva ett inlägg på Läraren Debatt.

Lärarnas viktigaste frågor är viktigare än på länge.
Nu satsar Läraren på en ny debattsida med de bästa och mest engagerande texterna om skolan och läraryrket.
– Skolan står inför stora utmaningar, så nu är det viktigt att lärarna gör sina röster hörda, säger Michael Jonsson, chefredaktör för Läraren.

Vilken är din viktigaste lärarfråga? Nu har du chansen att bli publicerad på Läraren Debatt. Läraren startar en ny debattsida med fler sidor av läraryrket och de frågor som påverkar yrkeslivet mest för lärarna.

– Just nu har alla åsikter om skolan, allt från politiker till experter och allmänna tyckare. Därför är det viktigt att de riktiga proffsen – lärare, förskollärare och skolledare – säger som det är och beskriver de verkliga behoven, säger Michael Jonsson, chefredaktör för Läraren.

– Därför öppnar vi den här debattplatsen, så ta chansen och skriv ett inlägg.  

Det är ingen underdrift att svenska lärares viktigaste frågor är viktigare än på länge. Efter två år i en tuff arbetsmiljö under pandemin är nu läraryrket återigen under press av bland annat hotande budgetnedskärningar.

”Har blivit byråkraternas duktiga tjänare”

I höst går Sverige dessutom till val, och skolan är en viktig del i debatten.

Men vilka politisk frågor är egentligen viktigast? För en tid sedan frågade vi er läsare i en enkel webbenkät vilka skolfrågor som ni tycker är viktigast. Så här svarade ni:

  1. Arbetsmiljö/arbetsbelastning (23%)
  2. Statligt övertagande (11%)
  3. Lönesättning (10%)
  4. Vinster i välfärden (8%)
  5. Ordning och reda (6%)
  6. Dokumentation (6%)

Först ut på nya Läraren Debatt är svenskläraren Fredrik Sandström, som också driver Lektionsbanken och är krönikör i systertidningen Ämnesläraren.

”Vi lärare har blivit byråkraternas duktiga tjänare”, skriver han. Håller du med? Eller inte? Läs hans text här.

OM LÄRAREN DEBATT

Vill DU debattera hos oss? Gör så här!

Välkommen att göra din röst hörd i Läraren Debatt. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv cirka 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararen.se

Läs fler debattartiklar

På Läraren Debatt samlar vi den mest engagerande lärardebatten, lärarnas viktigaste frågor och de mest intressanta texterna.

Läs de senaste artiklarna på Läraren Debatt här.

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.