Sök

Debatt: Vi måste enas mot besparingarna i Sundsvall

Zeinab Al-Zibala från Kommunal, Therese Lindberg från Lärarnas riksförbund och Katarina Wallner från Lärarförbundet går samman mot sparkraven i Sundsvall. Foto: Privat

Besparingarna på skolan i Sundsvall har mötts av skarpa protester och en uppmärksammad manifestation i förra veckan. Nu krokar lokala företrädare för Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Kommunal arm för att få till förändring. Tillsammans är vi starka, skriver de i en gemensam debattartikel.

Det här uppropet började med att flera av oss som arbetar i kommunal skola och förskola här i Sundsvall nåddes av sparförslaget på 95 miljoner och insåg det orimliga i det. Vi har under de senaste åren arbetat i en väldigt slimmad organisation och när det inte finns mer att hyvla av så återstår det människor och uppsägningar. Konsekvenserna blir katastrofala då det enda det finns kvar att sparas på är resurser, resurser bland annat för de som behöver mest stöd.  

LÄS OCKSÅ: Hundratals manifesterade mot besparingar

Tidigt märktes en kämparanda och en beslutsamhet att göra något. Genom FB gruppen På våra bara knän samlades 1500 personer från olika delar inom Sundsvalls kommun. Det var tydligt att alla hade fått nog. Bakgrunden till sparkraven enligt ansvariga var att vi dragits med ett underskott under flera år pga minskat elevunderlag och att vi “använt pengar vi inte har”. Ett samarbete mellan fackförbunden kändes självklart och vi ser nu att det kommer bli en del av framtiden för personal inom förskola och skola, oavsett huvudman. Vi är facket. Vi som varje dag arbetar med och utför ett av de viktigaste uppdragen som finns. I dag och framåt måste vi fortsätta slåss för alla medlemmars rätt till en dräglig arbetsmiljö, lagomt stora barngrupper, rimliga krav, möjlighet att växa i sin roll, rätten att ta rast, att ha en arbetsmiljö som gör att vi växer som människor och som anställda. Oavsett arbetsplats kämpar vi som medlemmar och ombud för rätten till en livslön att överleva på. Oavsett skola eller förskola. Ingen först ingen sist, ingen bättre ingen sämre. Alla har samma rätt enligt lagen.

En styrka i att vi är många

Tillsammans blir vi starka. Vi hjälps alla åt, med debattartiklar, deltagande, namninsamlingar, manifestation och demonstration. De tre fackförbunden krokade arm och samarbetade. Det finns en styrka i att veta att vi är många. Vi har enats i att vi vill ha en skola för alla, en skola som inte räds utmaningar och en skola som finns för alla, stark som svag. 

Vi vet inte var den här kampen leder, men det har väckt en känsla av samhörighet, en kämparglöd och en stolthet över att vi försöker stå upp för det vi tycker är viktigt. Här i Sundsvall står vi tillsammans, en LIKVÄRDIG och VÄRDIG skola och en förskola där alla barn har samma möjligheter till utveckling. Det är budskapet som förenar oss. 

 

Zeinab Al-Zibala, barnskötare, arbetsplatsombud, skyddsombud Kommunal 

Katarina Wallner, lärare, lokalt skyddsombud i Lärarförbundet

Therese Lindberg, lärare, lokalombud Lärarnas Riksförbund

OM LÄRAREN DEBATT

Vill DU debattera hos oss? Gör så här!

Välkommen att göra din röst hörd i Läraren Debatt. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv cirka 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararen.se