Sök

Tummen upp för vaccinering av gymnasister

Anna Ekström och Johanna Jaara Åstrand positiva till beskedet om vaccineringen av elever.

Folkhälsomyndighetens beslut att covid-vaccinera 16-åringar och uppåt tas emot positivt, både av Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och av utbildningsminister Anna Ekström (S).
– Jag är glad om det kan bidra till att hålla skolorna öppna i så stor utsträckning som möjligt i höst, säger Anna Ekström.

LÄSTIPS Beskedet: Då kan gymnasieungdomar vaccineras

Beslutet baseras på att nyttan av vaccinering väger över risken att drabbas av svår covid.

Visserligen är risken att drabbas allvarligt eller att sprida smittan vidare mindre ju yngre ungdomarna är, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men med stigande ålder, från 16 år och uppåt, så ökar risken för smittspridning och allvarlig sjukdom. Folkhälsomyndigheten ser därför nyttan av att också vaccinera den åldersgruppen. Utbildningsminister Anna Ekström tycker att det är ett glädjande besked.

LÄSTIPS Ingen covid-anmälan – kan få böter

Glädjande

– Bra att ungdomar får den här möjligheten att ta vaccin och att Folkhälsomyndigheten har gjort den här bedömningen. Jag är glad om det kan bidra till att hålla skolorna öppna i så stor utsträckning som möjligt i höst. Vi har lärt oss hur besvärligt det är med distansundervisning, både för lärare och elever.

Lärarförbundet har inte lobbat för barn och vaccinering utan tycker att de som kan smittskyddsfrågor ska göra de bedömningarna och hållas ansvariga för att det är säkert.

Skyddade

– Det är bra att 16–17-åringar kommer att vaccineras. Det betyder att gymnasieungdomar i närtid kommer att vara skyddade mot viruset och därmed vara mindre benägna att sprida smitta, vilket så klart är jättepositivt, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

– Just gymnasieungdomarna har blivit påverkade av pandemin. Nu kan man med vaccin se till att de åtminstone inte drabbas av det här viruset och får en chans att tillgodogöra sig undervisningen under mer normala omständigheter.

LÄS ÄVEN

Wiman: Vi får dubbelt så mycket jobb – för samma lön

LISTA: Så hyllar lärarna sina elever inför sommarlovet

Nytt steg mot ny organisering