Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Få sommarpresenter till lärarna – trots skattelättnaden

I Linköping får alla kommunanställda en gåva, värd 625 kronor, till sommaren. ”Vi vill från kommunens sida visa vår uppskattning genom att ge medarbetarna en extra gåva”, säger Linköpings kommunalråd Denisé Cassel (KD) (bilden, till höger).

För Skatteverket är covid-året ett undantag. Arbetsgivarna kan ge gåvor till anställda för upp till 2 000 kronor, innan de blir skattepliktiga. Det är dock ovanligt att det gynnar lärarkåren – men Linköping och Hallstahammar sommarsatsar på lärarna.

LÄSTIPS Lärarna larmar: Omöjligt få jobb

När lärarna får bestämma vill de helst ha fina ord av sina elever och deras föräldrar. Men kanske är det annorlunda när det gäller chefen?

Skatteverket har höjt taket för skattefria gåvor under pandemin, från 500 kronor till 2 000. Det verkar sällan gynna lärarna. 

”Lärarna extra utsatta under pandemin”

Dock finns det undantag.

I Linköping får alla kommunanställda en gåva, värd 625 kronor, till sommaren. Ytterligare en gåva till samma belopp planeras senare under året.

– Vi vet att det är många medarbetare som slitit oerhört hårt under det senaste året och därför vill vi från kommunens sida visa vår uppskattning genom att ge medarbetarna en extra gåva, säger kommunalrådet Denisé Cassel (KD) i ett pressmeddelande.

Hallstahammar ger också sommaruppmuntran till sina medarbetare, ett presentkort på 600 kronor till dem som varit extra utsatta under pandemin. Och hit räknas lärare. 

LÄSTIPS Jaara Åstrand till lärarstudenterna: ”Vi hjälper er”

”Bör vara återhållsam”

När sommarlunchen med kollegorna är inställd på grund av pandemin, får Stockholms rektorer möjlighet att ersätta tillfället med en sommarpresent. Men några spa-besök blir det knappast för lärarna.

Stockholms riktlinjer säger att rektor bör vara återhållsam, och att värdet på gåvorna klart ska understiga Skatteverkets gränsvärde.

LÄSTIPS Detta vill lärarna få – av eleverna

I Malmö har rektor möjlighet att ge bort presenter till ett värde av max 200 kronor, mindre än en inbunden bok.

Göteborgs stad skänker en gåva till alla anställda till utbildningsförvaltningen till jul, men nu efter pandemiåret finns inga planer på några större avsteg från den icke-pandemiska grundplanen.

Uppsala-lärarna fick ett presentkort på 500 kronor sommaren 2020, men blir utan 2021.

Och i norrländska Dorotea kan det bli fråga om ytterligare presenter.

Samtliga kommunanställda fick ett presentkort på 500 kronor hösten 2020, som tack för insatser under pandemin.

– Politiken har flaggat för att det kan bli liknande prioriteringar i år, men i sådana fall i höst, säger skolchefen Marie Blomberg.

1 500 kronor i presentkort

I Nordanstigs kommun får all personal som arbetat under coronapandemin i år en sommargåva på tre presentkort à 500 kronor, som kan lösas in hos lokala butiker och företag för att främja näringslivet. 

– Det här är ett litet tecken på den stora tacksamhet vi känner gentemot våra medarbetare och deras insatser, säger kommunstyrelsens ordförande, Ola Wigg i ett pressmeddelande.

Internationella engelska skolans lärare verkar kunna se fram emot terminsavslutningen. Men hur de belönas ”får bli en överraskning för våra anställda”, skriver kommunikationsansvariga Linda Norberg i ett mejl.

Bjurholm, Arjeplog och Åsele delar inte ut sommarpresenter.

LÄS ÄVEN

Wiman: 5 råd när du ska säga hej då till eleverna

Presenten som står högst på lärarnas önskelista

Lista: 10 oförglömliga skolavslutningar

Lyssna på Lärarstudentpodden här!