Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Tegnells tröst till utsatta lärare

Tegnell tycker inte lärare som är fullvaccinerade behöver oroa sig trots att många ungdomar i skolan ännu inte gjort det i så stor utsträckning.

Det råder stora skillnader i vaccinationsviljan – även bland unga. Det leder till att gymnasielärare på olika håll löper olika stor risk att smittas av elever.

Lästips: Här jobbar lärarna med flest ovaccinerade elever

Vaccinationen av unga i gymnasieåldern är i gång – men hur stor andel av befolkningsgruppen som vaccinerat sig varierar stort mellan regioner och kommuner.

Anders Tegnell säger dock att lärarna i utsatta områden inte behöver vara särskilt oroliga för att bli smittade.

– Så länge lärarna själva är vaccinerade påverkas de väldigt lite. Det är bra vaccin, som ger bra skydd mot sjukdom, säger han till Läraren.se.

Men varför är det så viktigt att vaccinera sig, om de som redan är vaccinerade är skyddade?

– De är inte helt och hållet skyddade. Det är några procent som kan råka illa ut. Det kommer att finnas människor i samhället som inte kan vaccinera sig. Men vill vi få låg smittspridning i samhället måste fler vaccinera sig, säger han.

Så många smittade trots vaccin

FHM räknar också med att en viss andel av de fullvaccinerade kan bli smittade.

Sedan årsskiftet har 650 000 covid-fall registrerats. Av dessa var närmre 5 300 personer fullvaccinerade.

Under samma period har 21 fullvaccinerade personer iva-vårdats för covid, och 190 avlidit efter coviddiagnos, båda grupperna med hög medianålder.

Så får man fler att vaccinera sig

Anders Tegnell tror inte på fler informationskampanjer för att locka gymnasieungdomarna till att vaccinera sig.

– Det pågår redan nu informationskampanjer mot olika grupper, även mot de yngre. Men det är på regional nivå man behöver göra detta. Det ser olika ut vilka grupper som finns kvar att vaccinera, och därför behöver man skräddarsy detta. Det handlar nog inte så mycket om informationskampanjer som att skapa tillgänglighet, säger Anders Tegnell.

LÄS ÄVEN

Lärarna vars kollega dog i covid
Avstånd i skolan – detta gäller
Tegnell: Detta hade lärarna kunnat göra annorlunda