Sök

Stänger samtliga skolor: ”Vill inte bli sjuka resten av livet”

Nybro kommun stänger samtliga skolor, bland annat Paradisskolan där Fredrik Blad, är matte- och no-lärare på högstadiet. Foto:

Kommunen stänger samtliga skolor från F-klass och uppåt – detta för att hindra smittspridningen i covid som pågår.
– Det är mycket oro, säger Fredrik Blad, ordförande i Lärarförbundet i Nybro.

LÄSTIPS Kan jag få ersättning om jag får covid på jobbet?

Samtliga skolor i Nybro övergår till distansundervisning, vilket SVT rapporterat.

Covid-stängningen beror enligt ett meddelande till vårdnadshavarna på att smittspridningen är stor i skolorna.

– Mellan vecka 11 och vecka 12 har antalet fall minst fördubblats. Vi förutsätter att det är den brittiska virusvarianten, då den är vanligast i länet, säger smittskyddsläkaren i Kalmar län, Lisa Labbé Sandelin.

Så drabbar undervisningsskulden

– En del av våra ungdomar får en undervisningsskuld, men det hinner vi åtgärda för de lägre klasserna. Jag känner viss oro för niorna, som ska till gymnasiet. Men risken är att vi blir sjuka, och att en del av oss för resten av livet. Och då är det rätt beslut att stänga ner, säger Fredrik Blad, själv matte- och no-lärare på högstadiet på Paradisskolan.

Vad har ni hört från medlemmar om möjligheten att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner?

– Vi kan i stort sett följa restriktionerna, men det är svårt med social distansering. Det är trångbott. Däremot har vi satt in åtgärder som till exempel särat på bänkar, markerat avstånd på golvet och vi har köpt in fem matvagnar med kyl och värmeskåp och äter i klassrummet. Vi försöker ha bubbeltänket – att klassen inte blandas med övriga elever på skolan, säger han.

LÄSTIPS Här öppnar gymnasiet – trots smittspridningen

Både lärare och elever är smittade.

– Men det är svårt att säga med säkerhet vem som är smittad i skolan, vem som är smittad hemma och vem som är smittad i samband med sociala aktiviteter, säger Lisa Labbé Sandelin.

Då öppnar skolan

Förhoppningen är att skolorna ska kunna öppna efter påsk.

–  Det är många enheter inblandade. Huvudmannen kommer att fatta nytt beslut i slutet nästa vecka, beroende på smittspridningen. Samtidigt kan vi kan inte kräva att föräldrarna skickar information till oss, det är en känslig uppgift, säger Fredrik Blad.

Beslutet berör samtliga skolformer från f-klass till gymnasium, även sär- och kulturskola. Fritids kommer att hålla öppet för barn vars föräldrar har samhällsviktiga yrken. Totalt rör det sig om 14 enheter på 10 skolor, samt gymnasium och vuxenutbildning.

Att stänga samtliga enheter är ovanligt. Vad säger lärare för de yngre eleverna?

– De är positiva till stängningen fram till lovet. Vi behöver bryta smittkedjorna, säger Fredrik Blad.

LÄS ÄVEN

Wiman: Vi lärare har stått där för våra elever

Här blir skolöppningen på gymnasiet inte av

Professorn: ”Lärares covidrisk inte större”