Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Skolpersonal och elever möts av hotfulla aktioner och mejl

Protestaktionerna som ägt rum vid skolornas covid-vaccinering handlar om ”övertygade vaccinmotståndare” snarare än oroliga vårdnadshavare, enligt Kent Werne. Foto: Getty och Anna Drnvik

Vaccinmotståndare har under hösten skickat hotfulla mejl och gjort aktioner utanför skolor för att nå föräldrar, skolpersonal och elever med sitt budskap.
– De jämför covidvaccineringen av barn med experiment som utfördes av nazister under andra världskriget på barn, säger Kent Werne, författare av boken ”Konspirationsfeber".

Strax efter att gymnasieeleverna slutat skoldagen den 30 augusti möttes de av en aktion från vaccinmotståndare på en parkering utanför Wisbygymnasiet. Skolan förberedde just då att inom kort starta vaccinationer på skolan och erbjuda gymnasieskolans 1540 elever vaccinationer på plats.

Rektor Peter Lerman valde att inte polisanmäla händelsen men kontaktade regionens säkerhetsavdelning och pratade med personalen efter händelsen:

– Det stod ett antal personer och delade ut flygblad på skolans parkering. Men de möttes av ganska irriterade och arga elever som ifrågasatte dem så det blev nog ingen lyckosam aktion för deras del. Vår skolhälsovård drog till och med slutsatsen efter händelsen att det kan ha påverkat vaccinationsviljan positivt bland eleverna, säger Peter Lerman.

I dagsläget har 80 procent av skolans elever hunnit vaccinera sig.

Peter Lerman, rektor på Wisbygymnasiet

– Vi har inte haft ett enda fall av covidsmitta under de senaste två veckorna, men vi håller ändå kvar en del av restriktionerna och avvecklar dem stegvis, säger han.

Vaccination likställdes med folkmord

Den 9 september fick Strömstads gymnasium besök av ett gäng vaccinmotståndare utanför skolan. Enligt SVT innehöll flygbladen formuleringar som likställde vaccinationerna mot covid-19 med folkmord. Skolchefen Sara Arvenberg sa efter händelsen till SVT att man hade pratat med elever och lärare om händelsen och tagit upp den desinformation som hade spridits i flygbladen.

Rektor Anna Säreborn Haugstöl på Strömstad gymnasium Foto: Privat

Anna Särenborn Haugstöl, är en av rektorerna på Strömstadsgymnasiet. Hon berättar att skolledningen mejlade lärarna efter att Sara Arvenberg mött vaccinmotståndarna tidigt på morgonen vid en busshållplats utanför skolan. Det var ingen tillfällighet att vaccinmotståndarna kom just den dagen eftersom det hade stått i media att skolan skulle påbörja vaccineringen på skolan då. Hon beskriver att texten i flygbladet var ganska taffligt skriven. Den såg oproffsig ut. Det var lite snett och vint, med olika typsnitt. Texten såg ut att vara ett hopklipp av olika textavsnitt.

– När vi fick klart för oss vad detta handlade om såg vi det som ett utmärkt tillfälle att arbeta med källkritik med eleverna. Vi mejlade lärarna och uppmanade dem att prata med eleverna om händelsen. Vi bifogade länkar till sidor från Folkhälsomyndigheten om vaccinfrågor och svar om vaccinering av unga. Och sedan MSB:s om misinformation, desinformation och ryktesspridning om Covid-19, veckorapporten. Och även Stoppa smittspridningen i skolan från Västra Götalandsregionen, säger Anna Säreborn Haugstöl.

Rektorerna följde senare upp vad lärarna hade valt att göra med sina elever. Anna Säreborn Haugstöl säger att skolans lärare är väldigt skickliga på att plocka upp saker som händer i samhället och använda i undervisningen. Hon konstaterar att det var fruktansvärda begrepp som användes i flygbladet och att det var viktigt att analysera begreppen och se vad de står för egentligen.

– I flygbladen användes bland annat begrepp som folkmord så i svenskan gick lärarna och eleverna igenom det här retoriskt genom att undersöka manipulativ retorik. De tittade på begrepp som folkmord och eleverna gjorde en argumenterande analys om betydelsen och syftet. Samhällsläraren pratade om begreppen. De läste texten tillsammans och undersökte var man hittar trovärdig information om det som påstås. Eleverna såg, enligt lärarna, snabbt igenom argumenten i flygbladet, säger hon.

Ett tag efter aktionen fick alla rektorer på skolan ett mejl från vaccinmotståndarna:

– Först ville jag inte öppna det för jag tänkte att det var spam men i brevet stod det att vi skulle ställas till svars för vaccineringen. Och att vi var skyldiga om något hände barnen. Vad jag har förstått så har rektorer fått liknande mejl på andra skolor i Sverige. Men sedan har det varit tyst. Vaccineringen sköt vi upp den dagen. Efter det gick vi inte ut publikt när vaccineringen skulle ske utan vi la det på skolans egna sidor för de som ville vaccinera sig. Det var ju ett erbjudande som var helt frivilligt för eleverna om de ville vaccinera sig och slippa missa undervisning på skolan, säger Anna Säreborn Haugstöl.

Även utanför Grillska gymnasiet skedde en aktion den 25 augusti med tre kvinnor som delade ut flygblad med antivaccinationsbudskap där Region Västmanland skulle vaccinera i en buss och ett tält. Polisen tillkallades direkt och vaccinationerna fortsatte inomhus på skolan.

– De försökte skrämma våra elever. De ville stoppa den eller få dem att tänka ett varv till kring vaccinationen. Men deras fokus blev fel – dels var ju vaccinationen helt frivilligt, dels hade de flesta eleverna fått sin första spruta redan innan, säger Ewa Ekström, rektor på Grillska gymnasiet till DN.

Mejlbombades efter aktionen

Efter händelsen fick rektorn, biträdande rektorn och skolsköterskan ett 30-tal mejl och sms där det stod att de var ansvariga om elever skulle bli sjuka eller dö.

Liknande mejl har gått ut till andra rektorer och skolpersonal runt om i Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har på senare tid fått ta emot anmälningar om liknande aktioner, men det är egentligen inte MSB:s uppdrag att hantera den typen av händelser. De råder istället att man polisanmäler alternativt lyfter frågan uppåt i organisationen.

Kent Werne, författare och journalist, har skrivit ett par böcker om konspirationsteorier och hur de uppkommer och sprids. I hans senaste bok ”Konspirationsfeber” tar han upp hur konspirationsteorierna spridits under pandemin och där står vaccinmotståndet för en stor del.

Kent Werne, författare och journalist. Foto Anna Drvnik

– Vaccinationsmotståndet har fått ett enormt uppsving under pandemin där motståndarna försökt så tvivel om vaccin och förmedla sin världsbild. Det är inte oroliga föräldrar i allmänhet som ligger bakom mejlen till skolpersonalen och aktionerna utanför skolorna utan övertygade konspirationsteoretiker som nu söker nya frontlinjer, säger Kent Werne.

Grupper på sociala medier sprider teorierna

Han räknar upp vanliga påståenden som sprids om att vaccinerna är giftiga, förändrar människans DNA och gör kvinnor sterila. Mejlen är ofta hotfulla och hotar föräldrar och skolpersonal med att de kan dömas för folkrättsbrott i framtida rättegångar om de inte förhindra vaccinationerna på barn. Man jämför covidvaccinationer med förbrytelser vid andra världskriget och nazisternas experiment på barn. Kent Werne säger att många av mejlen är väldigt likartade och att innehållet hämtas från olika grupper på Facebook och Telegramgrupper som samlar vaccinmotståndare.

– Det här aktionerna är som regel inget som uppstår spontant av enskilda föräldrar som är genuint orolig för sitt barn. Det handlar om övertygade vaccinmotståndare som uppmanar medlemmar att mejlbomba skolor och vårdpersonal. De kan kopiera material från mallar med falska påståenden, skrämselpropaganda som inte bygger på vetenskaplig fakta utan bygger på fördomar om att vaccinationer i största allmänhet är farliga, säger Kent Werne.

Han menar att det är otroligt viktigt att personal inom skola och sjukvård bemöter påståendena med fakta och håller dörren öppen för föräldrar och barn på skolorna om de uttrycker oro kring exempelvis biverkningar eller påståenden som de hört kring vaccinationerna.

– Det är viktigt att ta oron på allvar och reta ut frågetecknen om man ska få bukt med konspirationsteorierna, säger Kent Werne.