Sök
Publishing-priset logga

Nya kraven på gymnasiet inför hösten

Gymnasieskolor som inte är pandemianpassade ska nu öppna för tonåringar som pluggat på distans under våren. Foto: Colourbox, Getty

Från och med 15 juni togs gymnasieskolans möjlighet till distansundervisning bort.
Nu försöker skolorna hantera Folkhälsomyndighetens rekommendationer inför öppnandet i höst.

LÄS MER: Rektorerna: Gymnasieöppning en omöjlig ekvation

Skolor som inte är pandemianpassade ska nu öppna för tonåringar som pluggat på distans under våren.

Folkhälsomyndigheten ställer krav på max 50 personer samlade åt gången, och krav på avstånd i klassrum, korridorer och personalrum.

Fortfarande gäller att alla som har lätta symptom ska stanna hemma. Nu oroar sig Suah Nilsson, rektor i Göteborg, för att hennes personal ska drabbas av samma höga arbetsbelastning som drabbade grundskolans lärare under våren.

– Det värsta vore det här halvscenariot som grundskolan har hamnat i, där en stor andel av eleverna är hemma och lärarna livestreamar lektionerna, och men samtidigt ska kvalitativ undervisning och ha tillsyn på plats. Det behövs lösningar från högre ort, inte bara utslängda råd och riktlinjer, säger Suah Nilsson, rektor på Klara teoretiska gymnasium i Göteborg.

LÄS MER: Peter Fredriksson: Inga lättnader för gymnasieskolan

”Svårt att distansera sig”

Avståndskraven kan vara svåra att uppfylla rent praktiskt. Till exempel kan det vara svårt att ge plats åt alla elever, om de ska sitta med en och en halv meter mellan varandra.

Det är också svårt att få tonåringar att hålla avstånd på rasterna.

– Det kommer att vara svårt för eleverna att distansera sig. Vi har tagit in små grupper under våren för prover och praktiska moment. Vi kan prata mycket om detta – ni behöver inte ta på varandra, ni behöver inte stå nära – men det går inte ens på komvux, säger Lena Hammersberg, biträdande rektor på Göteborgsregionens tekniska gymnasium.

LÄS MER: Ministerns besked om smittpengen: "Problematiskt"

Vill ha mer tydlighet

Med nära två månader kvar till återkomsten, hoppas flera rektorer vi intervjuat på större tydlighet från huvudmännen men framförallt från Folkhälsomyndigheten och Skolverket.

– Det är möjligt att det kommer nya riktlinjer – det är nästan två månader kvar och det hinner svänga både en och tre gånger. Vi får göra det bästa av situationen. Jag försöker att uttrycka mig diplomatiskt. Men det är inte enkelt, säger Suah Nilsson, rektor på Klara teoretiska gymnasium.

Följ utvecklingen kring coronariktlinjerna inför höstens skolstart i grundskolor, förskolor och gymnasieskolor på Läraren.se.

EFTERLYSNING: Berätta gärna hur det ser ut på DIN skola – hör av er här!

LÄS MER: Jaara Åstrand: ”Funkar det inte stänger skolan”

LÄS MER: Gymnasiets lösning för att klara nya covid-kraven

Här kan covid-utspringet permanentas

PODCAST: Kvarsittning: Ska vi ge eleverna en liten ”corona-rabatt” på betygen i år?