Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Så bemöter Tegnell forskarnas kaos-varning

Anders Tegnell tycker inte lärare borde vara oroliga för egen del inför hösten: ”Huvuddelen av alla lärare som vill bli vaccinerade kommer vara vaccinerade”.

26 forskare varnar för en fjärde våg när skolan öppnar till hösten.
Så ser Anders Tegnell på kommande covid-läget.

LÄSTIPS Nybakade lärare larmar: ”Omöjligt att få jobb”

Skolorna kan drabbas av både covid-utbrott och tillfällig distansundervisning när höstterminen drar igång, hur mycket beror på om svenska barn kommer att erbjudas vaccin.

Folkhälsomyndigheten utreder sprutfrågan, och besked väntas inom ett par veckor, säger Anders Tegnell under torsdagens presskonferens.

Myndigheten tittar också på en artikel som publicerats i DN, där 26 forskare varnar för covid-kaos i skolan till hösten. Bland annat menar de att en fjärde våg skulle kunna orsaka allvarlig sjukdom och dödsfall bland barnen.

LÄSTIPS KU-kritik mot regeringens covid-skola

Därför ska lärare inte oroa sig

– Huvuddelen av alla lärare som vill bli vaccinerade kommer vara vaccinerade i höst. Vi har ett väldigt bra vaccinskydd, så jag tycker inte att man ska vara orolig för egen del. Hur orolig man ska vara för att kunna fortsätta bedriva en bra verksamhet är en jättebra fråga, och det är därför vi tittar på skolan, dels ur ett vaccinperspektiv men också ur ett bredare perspektiv, säger Anders Tegnell till Läraren.se.

LÄSTIPS Sommar och covid – detta gäller

Under torsdagen gick Socialstyrelsen också ut tydligare med att den brittiska virusvarianten är farligare än den som spreds i början av pandemin.
Under våren har stora smittoutbrott skett bland skolbarn, även i yngre åldrar. Men ännu finns ingen data som kan ge svar på om den här virusvarianten sprids mer av barn.

Då väntas besked om brittiska virus-varianten

– Vi har inte så starka signaler från vår statistik när det gäller barn, men veckan innan midsommar kommer vi med några statiskrapporter som kan ge mer information, säger Thomas Lindén, generaldirektör för Socialstyrelsen.
Folkhälsomyndighetens tidigare utlovade riktlinjer för skolöppning till höstlovet är ännu inte färdigställt.

LÄS ÄVEN

Lärarkonflikten hårdnar – över 20 000 i strejk

Presenten som står högst på lärarnas önskelista

Lärarna som Arbetsmiljöverkets nygamla covid-tips