Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Då börjar närundervisningen

Smittspridningen minskar radikalt – och skolan går tillbaka till normalläge. För vuxenundervisningen redan nu i sommar, och för grund- och gymnasieskola i september.

LÄSTIPS Tegnells glädjebesked till lärarna

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt till Läraren.se att skolan kan räkna med en höst som mer eller mindre påminner om livet innan pandemin.

På Folkhälsomyndighetens rekommendation lyfter regeringen bort rekommendationerna om distansundervisning för universitet, högskola och samtlig vuxenutbildning, redan från första juni. 

Det framkommer vid torsdagens presskonferens, med bland annat statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Avvecklingen är beroende på läget inom tre områden: smittspridning, belastning på sjukvård och vaccinationsgraden.

Ni lyfter fram vaccinationsgraden som viktig faktor för återöppnande. Den är inte så hög i den grupp som återgår till närundervisning första juni. Varför tycker ni att det här känns tryggt?

– I grunden så är det här i första hand att titta fram emot terminsstart i höst, man vill ha ett besked om vad som gäller, säger Johan Carlsson, till Läraren.se.

– Sen finns det även sommarkurser och så vidare, men det är som vilken arbetsplats som helst, inte som en skola med yngre barn där man inte kan ha kontroll på smittspridningen. Är det så att man bedömer att man kan bedriva (undervisning) på ett rimligt sätt, då ska man kunna göra det också. Men i huvudsak är det en signal att skolan ska rikta in sig successivt på att återgå till hösten, säger Johan Carlsson. 

För grund- och gymnasieskola gäller närundervisning från och med höstterminens början.

– Utbildning på plats behöver återupptas i så stor utsträckning som möjligt, som innan pandemin, i och med höstens terminsstart. För grundskolan och gymnasieskolan gäller att undervisningen då i normalläget ska ske på plats i skolan som vanligt. Det är dock viktigt att denna återgång sker på ett ordnat sätt, säger Anna Ekström, utbildningsminister.

Lärare kommer vara vaccinerade

Covid-restriktionerna lyfts i fem steg. Bland annat gäller det begränsningar i publikdeltagare och resenärer i långväga trafik. Steg fem innebär att samtliga restriktioner lyfts bort.

Elever har haft hög smittspridning, men kommer inte att vara vaccinerade till hösten. Hur ser skolvardagen ut i höst?

– Elever har hög smittspridning för att smittan är hög i samhället. Får vi ner smittspridning på låga nivåer så har vi låg smittspridning. Det kan dyka upp utbrott och så vidare, men lärare och äldre kommer att vara vaccinerade så situationen kommer att vara bättre än hittills, säger Johan Carlsson.

När kommer skolan att helt vara tillbaka till det normala?

– Ju förr, desto bättre. Vår uppfattning är att man ska kunna gå tillbaka till normal undervisning till hösten, säger Johan Carlsson.

FHM kommer att återkomma med information, både om skolöppning och vaccin för unga.