Sök
Publishing-priset logga

Fler smittas i skolan när coronaspridning ändras

7 av 21 smittspårningsenheter runtom i landet ser en ökad smitta i skolan.

Fler smittas på skolor och arbetsplatser, enligt en enkät som Sveriges Radio Ekot skickat ut till landets 21 smittspårningsenheter.

LÄSTIPS FHM: Vaccinera barn är inte prioriterat

Av de totalt 21 enheter som tillfrågades uppger 15 att de ser en skillnad i hur smittan sprids i dag jämfört med de två tidigare vågorna av pandemin. Sju av dem ser en ökad smitta på skolor och andra platser där barn och unga träffas.

– Vår slutsats är väl att den här nya så kallade brittiska varianten är mer smittsam i alla åldrar, inte specifikt bland barn, men även bland barn. Men vi ser ju inte något tecken på att barn och unga blir mer allvarligt sjuka än tidigare, säger Jönköpings smittskyddsläkare Malin Bengnér.

LÄSTIPS Tegnells peppande ord till alla lärare

”Spiller över på skolan”

I Dalarna menar smittskyddsläkaren Anders Lindblom att den ökade smittan i skolorna beror på att det är stor smittspridning i samhället.

– Mycket av den smittspridning som finns ute i samhället spiller ju över på skolan. Man har inte alltid en smittspridning där men det blir ändå mycket fall, säger Anders Lindblom.

Enkäten visar också att smittan ökar i hemmet samt på arbetsplatser, något som man inte tror beror på att allt fler kommer till jobbet.

Däremot minskar smittspridningen på fester, något som kan bero på att man inte har fester i samma utsträckning som tidigare.

LÄS ÄVEN

”Personlig lockdown” – då får Maria äntligen skydd

Wiman: Lärares coronabubblor är kolossalt trånga