Sök

Nu får alla testa sig – både för infektion och antikroppar

Socialminister Lena Hallengen på torsdagens presskonferens där regeringen meddelade att de skjuter till ännu fler miljarder till testningen och ger alla möjligheten att testa sig. Foto: Regeringen.se

Regeringen tar kostnaden för covidtesterna. Därmed ska alla få tillgång till tester, både för pågående infektion och antikroppar.

Testbråket mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) kan ha nått sitt slut, när staten nu kliver in och tar kostnaden för samtliga tester PCR-tester (för pågående infektion), samt kostnaden för antikroppstester för personal inom vård och omsorg, och samhällsviktig personal.

– Med den här satsningen säkerställer vi nu att det finns tillräckligt med resurser för att stödja regionerna för en utökad testning. Det blir helt tydligt att regeringen tar kostnaden för den utökade testningen, säger finans- och marknadsminister Per Bolund, säger finans- och Marknadsminister Per Bolund, i en sent annonserad presskonferens under torsdagen.

Fortfarande krävs det symptom.

– Det är inte bara att man själv känner att man hostade lite igår och tror att det är covid, men det handlar inte om att man ska passera massa nålsögon eller att det bara är personer med väldigt allvarliga symptom, säger socialminister Lena Hallengren, enligt SVT.

För många kommer det att handla om hemmatester.

Röran kring testerna har flera ingredienser, vilket Läraren.se tidigare skrivit om i en intervju med Harriet Wallberg, tidigare test-koordinator.

Enligt Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, finns ingen motsättning mellan SKR och myndigheterna.

– I grunden styr regionerna sitt smittskydd men med den här överenskommelsen - som jag ännu inte sett - åtar man sig att helt enkelt vrida upp detta eftersom det kommer till resurser.

Extramiljarder

– Det är en balans mellan det kommunala självstyret, det kommunala ansvaret för smittskyddet och det tryck som staten lägger här på regionerna, som jag ser det, säger han, enligt SVT.

Regeringen har hittills lagt en miljard kronor på testning och smittspårning, och skjuter nu till extra 5,9 miljarder.