Sök
Publishing-priset logga

Munskydd i Västra Götaland – men inte i skolan

Västra Götalandsregionen skärper munskyddskraven, bland annat i inomhusmiljö. Rekommendationerna gäller dock inte i skolan, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog.

Region Västra Götaland skärper munskyddsreglerna, i hopp om att bromsa smittspridningen.
Men för skolans del är det inte aktuellt, enligt smittskyddsläkare Peter Nolskog.

I lokaltrafiken gäller munskydd på i hela landet – under rusningstrafik. Men Västra Götaland skärper rekommendationerna för alla resor och inför samtidigt munskyddskrav för personer som har långvarig inomhuskontakt med andra.

Dock inte i skolan.

– Nej, det är inte avsikten. I skolan gäller fortfarande att munskydd bara rekommenderas i de specifika situationer då man under längre tid inte kan hålla avstånd. Munskydd är alltså inget alternativ till avståndshållande när detta är möjligt, skriver smittskyddsläkare Peter Nolskog i ett mejlsvar till Läraren.se.

LÄSTIPS: ”DÅ LEDER MUNSKYDD TILL SMITTORISK”

Bakgrunden är att smittspridningen i regionen ökat med 14 procent sen föregående vecka. Parallellt ökar andelen som testar positivt för den brittiska mutationen, enligt TT.

– Det gäller att ha flera åtgärder för att markera hur viktigt det är. Munskydd har varit omdiskuterat. Men vi ser att det är viktigt att vi har med munskydd, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, till nyhetsbyrån.

Svårt hålla avstånd

Skolmiljön är en plats där det kan vara svårt att hålla avstånd.

– Och ju svårare desto yngre barnen är. Kunskapsläget och erfarenheten blir dock allt tydligare i att barn inte är drivande i smittspridningen av covid-19, men att de naturligtvis ibland kan smitta andra. Dock inte i sådan omfattning att generell munskyddsanvändning kan rekommenderas, skriver Peter Nolskog.

Malmö backar om munskydd till elever

Malmös skolelever ska inte erbjudas gratis munskydd, tvärtemot vad stadens grundskolenämnd tidigare beslutat. Däremot ska den skolpersonal som vill förses med både gratis munskydd och visir.LÄSTIPS: KOMMUNEN PUDLAR EFTER LÄRARFÖRBUNDETS KRAV