Sök

Moderaterna kräver att lärare prioriteras i vaccineringen

Nu kräver Moderaterna, precis som Lärarförbundet gjort, att skolpersonal prioriteras i vaccinkön. Foto: Colourbox och Fredrik Wennerlund

Moderaterna vill prioritera lärare och skolpersonal i vaccineringen mot Covid-19 och låta dem vaccineras direkt efter riskgrupper och sjukvårdspersonal för att skolorna ska kunna hållas öppna.

Kristina Axén Olin, skolpolitisk talesperson för M i utbildningsutskottet menar att effekterna av ”utbildningsskulden”, för elever som tappar kunskap under distansundervisningen, riskerar att bli långvariga och i värsta fall bestående.

Kristina Axén Olin, skolpolitisk talesperson för Moderaterna Foto: Moderaterna

– Därför har vi till varje pris velat hålla skolorna öppna så långt det bara går för att förhindra att fler elever halkar efter i skolan vilket kan skapa stora problem på lång sikt, säger hon.

Utifrån lokala förhållanden har de skärpta råden för högstadieskolor lett till att alltfler elever i årskurs 7-9 nu får fjärr- eller distansundervisning. Det gäller exempelvis regioner som Skåne och Västra Götaland. I de flesta fall har kommunerna tidsbestämda nedstängningar som omprövas allt eftersom. I vissa kommuner, som exempelvis Norrtälje, har man beslutat att stänga för fysisk undervisning under hela vårterminen.

Hur ser du på stängningarna?

– Jag är otroligt orolig över den här ackumulerade kunskapsskulden som vi får. De som framförallt drabbas när skolor stänger är ju de barn som mest behöver skolan. Vi hade problem med kunskapsskillnaderna redan innan pandemin och nu förstärks de i rasande fart. Vi får många larmrapporter från specialpedagogiska skolmyndigheten och andra som vittnar att barn som behöver stöd och hjälp inte klarar distansundervisningen och det skiljer väldigt mycket i kvaliteten på distansundervisningen. Därför vill vi hålla skolorna öppna, säger Kristina Axén Olin.

LÄS MER: Nya siffror: Lärare betydligt mer smittade än övriga yrken

Vill ta hjälp av skolsköterskorna

Hon är samtidigt väl medveten om de stora coronautbrotten som varit och den stora andelen av smittade som Folkhälsomyndigheten ändå härleder till skolmiljöer. Hon förstår skolpersonalens oro över att bli smittade.

– Därför säger vi att när man har vaccinerat de riskgrupper som finns så tycker vi att lärarna och annan skolpersonal ska prioriteras. Vårt förslag är att man ska kunna använda skolsköterskor på plats i skolorna för vaccinationerna för att inte skapa kaos i den stora vaccinationslogistiken som ska ske, säger hon.

Moderaterna har tittat på Danmark där samhällsviktig personal vaccineras strax efter medborgare över 65 år och alla riskgrupper. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson sade i helgen i Ekots lördagsintervju att det kan leda till administrativt krångel och försena vaccinationerna om man låter vissa yrkesgrupper med samhällsviktiga tjänster gå före.

Men Moderaterna vill i första hand prioritera lärare och övrig skolpersonal efter äldre, sjukvårdspersonal och riskgrupper. Man vill att även förskolans personal ska omfattas om det är möjligt men där kan det bli svårare med vaccinationerna då förskolorna inte är knutna till skolsköterskorna.

Lärarförbundet ställde krav på att lärarna skulle prioriteras redan den 10 december.

– Riskgrupper går givetvis först, men därefter måste vård och skola prioriteras. Det borde vara en självklarhet för Sverige nu när vi haft skolorna öppna i så stor utsträckning, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

LÄS MER: FOHM stoppar insamlingen om skolan

Andra grupper vill också prioriteras

Samtidigt har andra fackförbund, inom exempelvis LO, för några dagar sedan begärt att busschaufförer och personal som arbetar inom handel men även barnomsorg ska prioriteras.

Varför ska just lärare och skolpersonal gå före andra yrken som också ansetts som samhällsviktiga i Sverige?

– Vi har haft en stor enighet i Sverige, till skillnad från andra länder, att det är viktigt att skolan och förskolan är öppna och att det skulle få förödande konsekvenser för barnen och ungdomarna, som vi kanske aldrig kommer ikapp, om vi stänger ned skolorna. Lärare och förskollärare är också väldigt utsatta och träffar många vuxna och barn, säger hon.

Hon poängterar att lärare och förskollärare inte kan bära skyddsutrustning på samma sätt som andra yrkeskårer som kan ha skärmar, munskydd eller visir.

– Så i prioriteringen att vi verkligen vill att skolorna och förskolorna ska kunna vara igång så tycker vi att då måste vi också ta ansvar för att lärare och helst också förskollärare får vaccineras först innan resten av allmänheten, säger hon.

Ni tar upp att det finns en oro i kommuner, som exempelvis Göteborg, för att distansundervisningen leder till social oro. Och att elever som bor trångt kan ha svårt att hitta någonstans där de kan studera i fred.

– Det finns hur många sådana vittnesmål som helst att distans och fjärrundervisningen i socioekonomiskt svagare familjer där man bor många på mindre yta där man kanske inte har egen dator eller bredbandsuppkoppling. De barnen har det självklart svårare än resursstarka familjer att klara skolan och de svårigheterna förstärks nu, säger Kristina Axen Olin.

Hon har ställt en fråga till Lena Hallengren (S) hur regeringen ställer sig till att prioritera lärarna och förväntar sig svar inom en vecka.

Även Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad har fört fram ett liknande förslag.

LÄS ÄVEN

Skolverket gör en blixtöversyn av skolstängningarna

Jaara Åstrands krav: ”Rensa bort allt som inte är nödvändigt”

Ödesfrågorna under corona – därför håller skolan öppet