Sök

Lärarförbundet: Då ska nationella prov slopas

Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, vill se slopade nationella prov även våren 2021. Anders Boman på Skolverket ger besked i januari.

De nationella proven ställdes in i våras, på grund av pandemin. Nu kräver Lärarförbundet samma beslut inför 2021.
– Samla proven i bedömningsportalen så att lärare kan använda dem vid behov istället, säger ordföranden Johanna Jaara Åstrand.

LÄS MER: LÄRARNAS COVID-FRÅGOR — OCH SVAREN

Dagliga rapporter om skolor som stänger, eller som saknar stora delar av personalstyrkan på grund av covid-19. Samtidigt hålls nationella prov runt om i landet.

– Nu genomförs muntliga prov som lärarna kan genomföra när de vill, under en femveckorsperiod. Vi har inte fått några större synpunkter på att det är besvärligt, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Men vårens prov innebär salstentor, schemaläggning och personal som kan ta emot proven och hantera dem på ett rättssäkert vis.

LÄS MER:
RESTRIKTIONERNA SKAPAR KONFLIKTER MELLAN ELEVER OCH LÄRARE

– Proven ska hållas samtidigt i hela Sverige och eleverna ska hålla avstånd. Därför kräver vi att regeringen i första hand ska ställa in nationella proven, och i andra hand skjuta på dem – om det är så att pandemiläget lättar.

Skolverket: ”För tidigt”

Skolverket har svårt att bedöma läget inför våren.

– Det är för tidigt att ta ställning till hur de nationella proven ska eller inte ska genomföras i vår. Vi kommer att vara helt beroende av vad regeringen kommunicerar och vad Folkhälsomyndigheten berättar för oss och hur smittspridningen utvecklas, säger Anders Boman, enhetschef för Nationella prov på Skolverket.

Har ni fått någon information om effekterna av de inställda proven under våren 2020?

– Det var ganska många lärare som menar att det är problematiskt när det inte finns nationella prov. De samråd vi har med olika organisationer, där påpekar man vikten av nationella prov. Det har under denna höst inte varit några kraftfulla uppmaningar till oss att ställa in proven i de kanalerna, säger Anders Boman.

Lärarförbundet vill se slopade prov. Hur tänker du kring det?

– Jag tänker att det pågår nationella prov nu och vi måste ha fokus på det. Självklart behöver vi så snart som det går fatta kloka beslut, och det gör vi så tidigt som möjligt under våren, säger han.

Besked i januari

Skollagen säger att de Nationella proven "särskilt ska beaktas" vid betygssättning – vilket gör att slopade tester kan innebära problem för lärare.

– Vårt förslag är att Skolverket samlar proven i bedömningsportalen så att lärare kan använda dem som frivilligt bedömningsstöd vid behov, säger Johanna Jaara Åstrand.

Skolverkets Anders Boman hoppas kunna komma med besked i januari.

LÄS MER: Jaara Åstrand: Lätta på kraven – annars slutar skolan fungera